Ryska beskedet: Ingen OS-bojkott

avJonatan Andersson, TT

Ryssland kommer inte hindra inhemska idrottare att tävla i OS, meddelar president Vladimir Putin.

Därmed är det fritt fram för godkända ryska atleter att åka till Sydkorea i februari.

– Vi kommer inte att hindra våra olympier från att tävla, om de vill delta, säger Putin.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP

Med bakgrund i de så kallade McLaren-rapporterna och otaliga vittnesmål om systematisk dopning i Ryssland kom igår beskedet:

Rysslands olympiska kommitté stängs av från deltagande i OS.

Internationella Olympiska Kommittén, IOK, meddelade samtidigt att de ryska idrottare som inte misstänkts kan tävla som ”olympiska ryska idrottare”.

Men beskedet har lett till spekulationer om en full bojkott från rysk sida.

”Kommer garanterat inte deklarera en bojkott”

President Vladimir Putin har tidigare beskrivit alternativet att tävla under neutral flagg som ”förödmjukande” för nationen.

Nu meddelar han att man inte kommer att hindra de ryska deltagare som vill från att delta.

– Vi kommer garanterat inte att deklarera en bojkott. Vi kommer inte att hindra våra olympier från att tävla, om de vill delta, säger Putin.

Den ryska regeringen har konsekvent förnekat någon form av systematisk och statsstyrd dopning, och statskontrollerade medier rapporterade har rapporterat om IOK:s beslut som en konspiration mot Ryssland.

Öppnar upp för Tre Kronor

En eventuell bojkott från rysk sida har väckt heta diskussioner kring den inhemska hockeyn och huruvida hela KHL skulle lägga om sitt schema.

Ligan hade då planerat att (precis som NHL) förbjuda alla spelare – såväl ryska som utländska – att tävla i OS. Men dagens besked öppnar upp för ett ryskt landlag utan rysk flagg.

För Rikard Grönborg, svensk förbundskapten, ökar därmed chanserna att få loss svenska KHL-stjärnor såsom Staffan Kronwall, Patrik Hersley och Linus Omark till turneringen.

ARTIKELN HANDLAR OM

IOK

Dopning

Vinter-OS