Björk: Första viktiga slaget om Änglarnas stad

Foto: Tom Szczerbowski / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
SPORTBLADET

I kväll står det första viktiga slaget om Änglarnas stad. 

Rams och Chargers är båda tillbaka i LA och vill visa vilka som är bäst.

Och därmed erövra fansen och det kommersiella himmelriket.

”Fight for LA”, var en slogan som myntades 2017 i samband med en hajpvideo för San Diego Chargers flytt till Los Angeles. Anledningen till flytten handlade givetvis om ekonomi.

Ägaren Dean Spanos menade att marknaden i San Diego inte längre var lönsam för laget, och att marknaden i LA var precis vad Chargers behövde. 

Lustigt nog så var det av just den anledningen som Chargers flyttade till San Diego, för att de inte kunde konkurrera med LA Rams när det kom till att sälja biljetter. 

Efter Chargers första säsong (1960) bestämde dåvarande ägare Barron Hilton att marknaden i LA var för tuff och en flytt till San Diego blev ett faktum. 

Med 58 år mellan de olika besluten så återstår och se vem som har rätt. 

Hur som helst skapade sloganen ont blod hos Rams som i kväll vill visa vilka som äger Änglarnas stad.

Det är första mötet sedan de båda flyttade tillbaka till LA. Stället för drabbningen är Los Angeles Memorial Coliseum, arenan som båda lagen en gång delade, om så bara för ett år. 

Då som nu var de uppdelade i olika konferenser och konkurrensen lagen emellan var inte så mycket sportslig som det var en tävling om biljettförsäljning och fans.

Men förutsättningarna finns för ett nytt klassiskt rivalmöte (se lista längre ned).  

När det gäller just fansen så är det helt klart Rams som hittills har den största andelen, och i en stad där kravet på att bli underhållen är hög så passar Rams in bra med sitt unga anfall som producerar mängder av poäng framåt. Lägg där till att de har 2017 års coach (Sean McVay), anfallsspelare (Todd Gurley) och försvarsspelare (Aaron Donald). 

Det är helt klart att Chargers kommer få leva med lillebrorskomplex tills de visat motsatsen. 

Chiefs hetast i West

För att Chargers ska slippa dras med epitetet "det där andra LA-laget" såsom NBA:s LA Clippers jämfört med LA Lakers, så räcker det inte bara med att vinna över Rams ikväll. För i det stora hela så måste de prestera i deras konferens (AFC) och framförallt sin division, AFC West.

AFC Wests hetaste lag just nu är Kansas City Chiefs som trots sitt dåliga försvar helt enkelt gör för många poäng framåt för att motståndarna ska orka med. Och att orka med är inget vi sett från Chargers de senaste åren, de har blandat riktigt bra matcher mot topplag till att sedan förlora mot bottenlag. De har redan ett möte i ryggen mot divisionsrivalerna Chiefs där de förlorade med 28-38. 

Det som talar för Chargers är att de inte har ett allt för tufft spelschema samt att de två andra lagen i divisionen utöver Chiefs – Denver Broncos och Oakland Raiders, inte ser så heta ut inledningsvis. 

Tittar vi på vad Chargers har presterat framåt under de två första veckorna så har de ett anfall som ligger i topp 3 i yards per match. 

Chargers QB, Philip Rivers är en stabil veteran som har WR Keenan Allen till sitt förfogande, Allen är dominant på positionen men får inte riktigt den uppmärksamhet han förtjänar. De har även ett ungt och hungrigt försvar men som tyvärr saknar fotskadade sackmaskinen Joey Bosa. 

Bosa skulle verkligen behövas ikväll mot Rams vars anfall har demolerat sitt motstånd och sammanalgt skapat 67 poäng framåt mot endast 13 bakåt. De gör det framförallt med QB Jared Goff samt WR-trion Brandin Cooks, Cooper Kupp och Robert Woods samt RB Todd Gurley. 

Om anfallet är vasst så råkar det vara så att Rams försvar är vassare. Man brukar säga att allt börjar på linjen, och på försvarslinjen så har Rams inga mindre än DT Aaron Donald och DT Nndamukong Suh, tillsammans skapar de ett mittlås som är svårt att rubba samt att de skapar press rakt i ansiktet på motståndarnas QBs. För att täcka upp bakom denna köttmur så har de DBs Marcus Peters, Aqib Talib och Lamarcus Joyner. 

Statistikt sett så är Rams försvar rankat nummer ett, det ska dock tilläggas att kvällens möte med Chargers kommer bli Rams första egentliga utmaning då både Raiders och Cardinals aldrig ens bjöd upp till dans. 

När det kommer till kritan så är amerikansk fotboll precis som all annan sport, nämligen underhållning, och den bästa underhållningen man i min mening kan få. Och i "The Entertainment Capital of the World" så ser det just nu ut som att Rams är nominerad för en Oscar medans filmen om Chargers släpps direkt till DVD. 

Noteringar: 

▪▪▪

Cleveland Browns satte punkt för vinsttorkan i torsdags genom en comebackseger efter ett 14 poängs underläge mot NY Jets. Combacken dirigerades av årets första val i draften Baker Mayfield som fick äntra planen efter att Tyrod Taylor åkte på en hjärnskakning i slutet av andra kvarten. 

Taylor kommer nog få stanna på bänken efter Rookiens succédebut. 

Mayfield gick upp emot årets tredjeval i draften Sam Darnold som gjorde en helt ok match. Kan det vara så att vi fick se en glimt av ett framtida QB-battle i AFC?

Men det var inte bara Browns anfall som levererade, även försvaret klev fram och är just nu det försvar som skapat flest takeaways (interceptions och fumbles).

▪▪▪

 Ryan Fitzpatrick är riktigt het just nu och spelar sitt livs bästa fotboll.

Efter denna veckas match mot Pittsburgh Steelers så kommer Buccaneers ordinare QB Jameis Winston tillbaka efter tre matchers avstängning. Fitzpatrick leder just nu ligan i passade yards (819) och mycket ska gå fel mot Steelers ikväll om Buccaneers ska välja att starta Winston vecka 4.

▪▪▪

QB Aaron Rodgers knäskada läker långsamt och den enda paus han kommer att få är 4 veckor bort då Packers har sin "Bye week". Fram tills dess så får Packerfans hoppas på att knät håller samt att Rodgers kan fortsätta prestera på hög nivå trotts begränsad rörlighet.

▪▪▪*

Pittsburgh Steelers står inför en "måste vinna-match" mot Buccaneers för att inte halka ner på tre förluster.

Historisk sett så är ser det minst sagt mörkt ut när det gäller 0–3-starter på säsongen. Endast har lag har lyckats kämpa sig tillbaka och kvala in på en slutspelsplats.

▪▪▪

Kickern Daniel Carlson, som har svenska rötter, blev tyvärr av med jobbet som Vikings Kicker till resultat av de tre missade sparkarna. Historiskt sett så har Vikings haft det skakigt på positionen till och från så fenomenet är ingen nyhet. Före Carlson så har det varit fyra andra kickers som missat tre field goals på en och samma match, däribland norska Kickern Jan Stenrud, ingen av dem fick dock sparken.

Flera variabler väger in i detta såklart och det hjälper inte Carlsons fall att de var mot divisionsrivalen Green Bay Packers, heller inte att två av försöken var på övertid. Det är minst sagt tufft att vara Kicker iNFL, då du förväntas prestera till en högre standard än resterande positioner. Det är ju knappast så att en LB får lämna laget för att de missar en tackling eller en QB får lämna dagen efter att de kastat en interception.

Carlsons ersättare blir Dan Bailey, historiens mest träffsäkra kicker innan han drog på sig en ljumskskada under säsongen 2017 med Dallas Cowboys. Cowboys släppte Bailey efter försäsongen i år och Vikings blir hans första anhalt sedan dess. Om Vikings gjorde rätt val eller ej återstår att se, men jag hoppas på att Daniel Carlson får en chans att revanschera sig med en annan klubb.

▪▪▪

Fjolårets Superbowl MVP Nick Foles börjar ikväll på bänken då Philadelphia Eagles QB Carson Wentz är tillbaka och nu ta över rodret. Foles tog som bekant över då Wentz skadade knät efter en riktigt stark inledning på 2017 års säsong. Snacket om Wentz som blivande MVP för säsongen gick då varmt och få, inklusive mig själv, trodde att Foles skulle leda Eagles till deras första Superbowl någonsin.

Foles får inte ens äran att strida om platsen, utan det är bara att kliva åt sidan, ta på sig kepsen och ta tag i anteckningsblocket/surfplattan och föra statistik. Foles gjorde det som alla hoppas en backup QB ska göra, nämligen kliva in och leverera på absolut högsta nivå.

Tyvärr är vi inte bortskämda med just detta, allt för många gånger har vi fått bevittna en backup komma in och knappt se ut som de ens spelat sporten och eller verka som om de ens vill vara där.

Wentz kommer ha en viss invänjningsperiod, men när rosten lagt sig så bör han prestera upp till samma standard som innan. Ödet för Foles blir nog att avvakta till säsongens slut och hitta en plats i ett av de resterade 31 lagen, för att trejda bort Foles innan deadline, 30 oktober, är lite väl vågat just denna säsong.

avCarl-Johan Björk

ARTIKELN HANDLAR OM