Johan Kristoffersson världsmästare i rallycross

Publicerad:
Uppdaterad:
Johan Kristoffersson är världsmästare i rallycross.
Foto: TT
Johan Kristoffersson är världsmästare i rallycross.

SPORTBLADET

Johan Kristoffersson gjorde det igen.

Han är världsmästare i rallycross 2018.

– Det är helt galet, jag saknar ord, säger han.

Förra veckan vann Johan Kristoffersson STCC och efter åtta segrar på nio lopp i VM i rallycross kom han till USA och F1-banan i Austin för att vinna VM-titeln.

För andra året i rad.

Det lyckades han med när han blev tvåa i den första semifinalen.

– Det är helt fantastiskt att få vinna igen, säger Johan Kristoffersson till Sportbladet ungefär samtidigt som han kliver ned från prispallen.

– Även om det kändes lite konstigt att säkra VM-titeln i en semifinal som jag inte ens vann, det var ett lopp kvar och ändå hade jag titeln. Det var märkligt.

Behöll fokus tog nionde segern i VM 2018

Han lyckades ändå behålla fokus, gjorde ett antal förändringar på bilen och var som så många gånger förr på rätt ställe när finalen skulle avgöras. Han gick om ledaren och teamkollegan Petter Solberg ett varv från mål och vann sin nionde VM-seger för säsongen.

– Det är helt fantastiskt att få vinna eventet också, samtidigt tycker jag lite synd om Petter som hade förtjänat segern. Det har varit en otroligt bra helg för teamet, den bästa under hela säsongen och jag är otroligt tacksam.

– Även om jag inte inledde den här helgen så bra så kände jag mig stark hela tiden och jag kände att om jag bara skulle få åka fritt så skulle jag ha pacen också. Efter semifinalen, när jag vann titeln, fortsatte jag att fokusera. Jag var så otroligt koncentrerad, när Petter gjorde ett misstag och jag var precis bakom var jag tvungen att gå i luckan. De förändringar jag och min ingenjör gjorde gav oss den extra farten och det gav mig segern.

Detta var 40:e VM-deltävlingen i rad som det stod en svensk förare på prispallen och det är tredje året i rad som en svensk förre vinner VM i rallycross. 2016 vann Mattias Ekström och de två senaste åren har Johan Kristoffersson dominerat mästerskapet.

Han har vunnit nio av årets tio deltävlingar och även om två tävlingshelger återstår har han säkrat VM-titeln.

Publicerad: