Publicerad:
Uppdaterad:

Handbollsspelaren Jamina Roberts om mardrömmen i Erd

Landslagsspelare rädd för klubben i Ungern

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Skadade spelare tvingades träna, den som ifrågasatte fick sparken och förloraren i en träningsmatch måste gå ner på knä.

Även om Jamina Roberts har lämnat Ungern sitter skräcken kvar.

– Jag är fortfarande lite rädd, säger hon.

Landslagsspelaren gjorde ett besök i handbollspodden Avkast inför veckans två lanskamper mot Island och berättar om en verklighet långt från Sverige. Om en kultur där tränarens ord är lag.

– Jag hade haft problem med knät och opererade mig. Läkarna sa att jag kunde börja träna i slutet av augusti förra året, men min tränare köpte inte det utan sa att det var juli som gällde. Det var det också, vilket inte var så bra för min rehabilitering. Det var tränaren som bestämde allt och det var ingen som vågade gå emot henne. Det fanns ingen som trumfade henne, berättar Jamina Roberts i Avkast.

I Ungern kan skadade spelare få sparken

Jamina Roberts har spelat nio mästerskap och 138 landskamper. Efter mardrömsåret i ungerska Erd vittnar hon nu om att spelarna varken tillåts vara skadade eller sjuka. Om hur en ungersk landslagsspelare som skadat högeraxeln och tvingades spela med vänster hand och den franska landslagsspelaren Mariama Signate tvingades bort från klubben när hon inte kunde löpträna utomhus.

– Hon fick sparken från en dag till en annan trots att hon hade varit i klubben i fem år. Hon har haft knäproblem i flera år och det är ingenting nytt att hon inte kan springa i skogen, men helt plötsligt skulle hon vara med och när ifrågasatte det fick hon sparken, berättar Roberts i podden.

– Jag tror att det finns regler, men de skiter i reglerna och hitta på något eget.

Svenskan berättar också om ett tillfälle där hon var sjuk och klubbens representanter kom hem till henne för att kontrollera hur sjuk hon egentligen var.

– Jag hade väldigt ont i halsen, men hade hört att man var tvungen att träna om man inte hade feber. Jag var livrädd eftersom jag hade så ont.

– Då kom vår sjukgymnast hem till mig klockan åtta på morgonen för att undersöka och övervaka mig. Det kändes som om han inte skulle gå förrän jag hade blivit frisk, som om det skulle hjälpa. Känslan var att klubben ville göra det så svårt som möjligt för den som var krasslig. Det kommer hem någon från klubben som sitter där tills febern har gått över.

Tvingade ner spelarna på knä

Hon vittnar också om hur klubben sätter press på spelarna, både på och utanför banan.

– Man gjorde allt på order, det var som om man tappade initiativförmågan, berättar Jamina Roberts.

– Vår tränare skrek hela tiden, tack och lov på ungerska så att jag inte förstod . Men jag förstod så mycket som att det inte var några snälla ord.

Hon fortsätter:

– Vid en träning beordrade tränaren de spelare som förlorade den interna träningsmatchen att gå ner på knä och be om ursäkt till sina motståndare. De fick böna och be till oss som vann.

– Hon gillade inte att vi skrattade och pratade under uppvärmning eller i omklädningsrummet – då blev det utskällning. 

Efter ett år i ungerska Erd har Jamina Roberts nu återvänt till den danska handbollsligan där hon nu spelar för Randers.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN