”Hade inte ens honom på min ringlista”

Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Adam Rönnqvist.

avMalin Wahlberg

SPORTBLADET

När Adam Rönnqvist gjorde den kontroversiella övergången från BC Luleå till Jämtland Basket skakade marken i basket-Sverige.

Men stjärnan själv tar flytten med ro.

– Det var inget svårt beslut alls, säger han. 

Jämtlands coach Torbjörn Gehrke beskriver det som klubbens ”största värvning sedan Henrik Gaddefors på 90-talet” och såg det som så osannolikt att han inte ens försökte. 

– Det finns vissa spelare som man aldrig tror kommer att flytta på sig så jag hade inte ens honom på min ring-lista. Men när ryktet spred sig att andra klubbar pratat med honom och sedan gick det fort, säger Gehrke och fortsätter: 

– Jag sa för ett par år sedan att Adam är en av de bästa spelare vi har i Sverige. 

Adam Rönnqvist har spelat hela sin karriär i BC Luleå. Men efter finalförlusten i fjol bestämde han sig för att testa något nytt. 

Valet föll på rivalen Jämtland och den kontroversiella flytten var ett faktum. 

– Jag kände mig klart med Luleå efter den här säsongen och var ganska öppen med att jag ville bort. Det var inget svårt beslut alls. Jag har ju bott i Luleå i hela mitt liv och ville testa något nytt och få en ny roll, säger Rönnqvist. 

Vad har du fått för reaktioner? 

– Det har inte varit några reaktioner. De flesta är väl glada. Någon retas lite på skoj, men det har inte varit så mycket.

”Verkar ha varit på världsturné”

Rönnqvist hade en stor roll i BC Luleå, men att få ännu mer ansvar lockade. 

– Det handlar mest om mer minuter. Jag har haft stort förtroende i Luleå, men nu kanske det kommer att vara mer press på mig, att jag måste leverera varje match. I Luleå kunde jag göra en dålig match utan att det spelade jättestor roll, men nu känns det som att jag inte får göra en dålig match och det är roligt.

Jämtland storsatsar den här säsongen och vill vara med och slåss om guldet. Rönnqvist ser de regerande mästarna Norrköping Dolphins som det största hotet 

– Varje dag i veckan att de är favorit till guldet. Inte bara för att de vann förra året. De verkar ha varit på en världsturné och spelat träningsmatcher och har Champions League och får spela mot bra motstånd direkt och Adnan (Chuk) är en jättebra coach, säger han. 

ARTIKELN HANDLAR OM