”Har inte kontroll på någonting”

Heidi Weng inför premiären

avJonathan Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Världscuppremiären väntar runt hörnet.

Då tonar den regerande mästarinnan Heidi Weng ned förväntningarna – och ger upp kampen om totalsegern redan nu.

– Jag har inte kontroll på någonting just nu, säger Heidi Weng till Dagbladet.

Världscupen i längdskidor inleds i helgen i finska Ruka. Klassisk sprint väntar på lördag och på söndag är det distanslopp; 10 km klassisk stil för damerna.

Men den regerande mästarinnan Heidi Weng, som vunnit två raka titlar i både världscupen och Tour de Ski, tonar ner förväntningarna inför säsongen – minst sagt.

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN

”I mitt huvud är det augusti”

Hon hade ett tungt OS i Pyeongchang, till följd av privata skäl har hon tidigare berättat, och i slutet av säsongen svarade inte kroppen på det sättet hon ville, berättar hon för norska Dagbladet.

I helgens norska skidpremiär i Beitostölen var hon nästan två minuter efter segraren Therese Johaug på tio kilometer klassiskt.

– När du är så långt ifrån din normala kapacitet i år som jag är så får man försöka ta de här loppen som bra träningspass. Det är annorlunda för mig och jag har varit tvungen att göra om min planering. För mig är det inte november nu, i mitt huvud är det augusti eller september. Jag ligger lite efter schemat, så det får gå som det går i premiären, säger Weng till Dagbladet och fortsätter:

– Jag har inte kontroll på någonting just nu.

Ger upp världscupen

Nu fokuserar Heidi Weng istället på att komma i såpass god form att hon kan genomföra Tour de Ski vid årsskiftet. Att vinna världscupen för tredje året på rad finns inte på kartan, medger hon.

– Nej, vet du vad? Det kommer jag inte göra. Det har varit väldigt mycket upp och ner för mig så jag har inga stora förväntningar på mig själv innan jul. Mitt mål är att komma i form till januari och blixtra till då, säger hon.

Världscupen i Ruka startar på lördag 12.30 med klassisk sprint.

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

 

Kallas väg till VM 00:23
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM