Mejla

Mats Wennerholm

Wennerholm om Foppa-effekten: Nu lever Modos hopp om slutspel

Publicerad:
Uppdaterad:

Säga vad man vill om Peter Forsbergs comebacker.

Men de blir aldrig tråkiga.

Och trots att han inte gjorde en enda poäng och drog på sig ett matchstraff i slutminuten så var det ändå Foppa som var skillnaden segermatchen borta mot Frölunda.

Plötsligt lever hoppet om slutspel för Modo igen.

Foppa gör comeback och Modo vinner sexpoängsmatchen borta mot Frölunda.

Tillfälligheter? Slump?

Nej, jag tror inte det.

Även om Foppas facit blev ett enda stort mörker läst som ren hockeystatistik var han skillnaden i den här matchen.

Allt är inte alltid vad det ser ut att vara.

Nye Modo-tränaren Hannu Aravirta satsade på en ren nostalgitripp och satte ihop Peter Forsberg, Niklas Sundström och Markus Näslund i samma kedja.

Då kan man tycka att den kedjan borde producera som de gjorde under JVM 1993, då de slog alla JVM-rekord som fanns att slå tillsammans.

Men så enkelt är det inte.

Däremot var det tillräckligt för att sätta skräck i motståndaren Frölunda. Tillräckligt för att få ledarstaben hos göteborgarna att kanalisera tankarna mot att hitta ett sätt att stoppa Foppa & Co.

Även om det lyckades skapade det möjligheter för andra.

Och det var Norges svar på Foppa som avgjorde den här matchen.

Foppa behöver ingen matchträning

Mats Zuccarello Aasen spelade fram nye finländske backen Samuli Suhonen till 2–1 med en smart diagonalpass och norrmannen avgjorde sedan matchen när han kom fri med Johan Holmqvist och grundlurade honom med en klassisk kroppsfint.

Jag har alltid gillat Zuccarello

Aasen och det känns obegripligt att ingen NHL-klubb ens draftat honom. Norrmannen är visserligen liten (170 cm) men har en balans och en spelförståelse som borde passa i dagens NHL.

Chansen kanske kommer nästa säsong.

Men det här skulle handla om Peter Forsbergs comeback och en hel del har ju varit oroliga om hans status inför OS i Vancouver.

Det har jag aldrig varit.

Behov av matchträning?

Pyttsan.

Jag har aldrig förstått det resonemanget. Okay att Foppa blir snäppet bättre av fler matcher, men ingen spelare i världen är så snabbstartade som Foppa.

Platsar inte i förstakedjan

Det är som om allt hans kunnande sitter

i ryggmärgen och spelförståelsen och

förmågan att anpassa sig till tempot verkar finnas där bara han kliver ut på isen.

Sedan spelar det ingen roll om han inte spelat hockey på ett år.

Jag förstår att det skapar motstridiga känslor hos många som anser att det inte ska vara möjligt. Men här handlar det om en världsartist av samma dimensioner som fotbollens Zlatan eller Lionel Messi.

Naturlalanger av det slag som bara föds en gång per årtionde.

Att se Foppa ta ner puckar på volley och kroppsfinta sig förbi ett helt försvar var bara några av de konster han visade upp mot Frölunda. Då har han inte ens öppnat trollerilådan. Trots det ser jag inte Foppa i en förstakedja i OS.

Henrik och Daniel Sedin har varit för

bra för det och Henrik Zetterberg och Nicklas Bäckström är större stjärnor

i dagens NHL.

Men jag är inte säker på vem som är störst då OS är över.

Så oberäknelig är Peter Forsberg och jag kan garantera att motståndare som Kanada och Ryssland kommer att tillbringa timmar för att försöka ta reda på var han står när det är dags att mötas i ett OS-slutspel.

Jag gillade egentligen inte att Foppa körde in Pebben Axelsson i sargen i slutminuten. Pebben är en av mina andra favoriter, som jag hoppades skulle få plats i OS-truppen. Han har alltid skapat en sorts balans med sitt uppoffrande sätt att spela över hela banan. Jag är orolig för att Bengt-Åke tappat lite fokus på den defensiva biten inför OS.

Hellre Pebben än Weinhandl som jag ser det.

Av: Mats Wennerholm

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN