”Goop och Ivey har mycket gemensamt”

SPORTBLADET

Pokerproffset William Thorsons krönika – varje torsdag

Det börjar närma sig sista helgen i maj och då är det såklart dags att dra sig till huvudstaden för Elitloppet.

Det blir en långhelg med grillning och mycket fest. Kanske blir det även en tur till Elitloppsauktionen.

För mig så känns travet likt poker på många sätt. Kuskarna har en hel del gemensamt med en pokerspelare. Man måste ha kyla, man måste våga vänta, ha tålamod och stort självförtroende. Självförtroendet är nog det viktigaste både för en travkusk och för en pokerspelare. Tror man inte på sig själv så kan man inte vinna. Dessutom har sporterna det gemensamt att det har skett en stor professionalisering och inte längre handlar om ett mindre fåtal självlärda utan fler proffs och en mindre skara i den absoluta toppen.

I dagens läge är det enklare för fler att engagera sig. Internet, tidningar och andra medier gör att det är extremt lätt att hitta information, alla kan hitta den och alla har tillgång till samma information.

Man kan alltså lära sig nästan allt man behöver genom att läsa vad andra skriver.

Lite tråkigt kan man såklart tycka men det är ju den normala utvecklingen, ju mer folk som spelar ju mer utvecklat blir spelet. Det som kunde ta ett år för en pokerspelare att lära sig för sju år sedan tar i dag en månad. Det är stor skillnad det. Detta gör att konkurrensen blir mycket hårdare och många av de gamla spelare som klassats som de bästa är långt ifrån toppen i dag.

Likadant tycker jag travet har blivit. Det finns säkra vinnare som Erik Adielsson, Björn Goop och Örjan Kihlström. De är mycket vassare på att köra jämfört med amatörerna, och de största faktorerna är vakenheten, känslan och framför allt att de begår väldigt få misstag. Man skulle kunna jämföra med de tre pokerspelarna som jag tycker är bäst i världen. Patrick Antonius, Tom Dwan och Phil Ivey. De är långt före de flesta andra, till stor del eftersom de inte gör lika många misstag. Sen gäller det såklart för både pokerspelare och travkuskar att de har talang, känsla, och självförtroende.

Både inom travet och pokern har toppnamnen svackor, men skillnaden är att de bästa har kortare svackor eftersom de vet hur de ska hantera motgång.

William Thorson

ARTIKELN HANDLAR OM

Poker