Så blev Dolphins störst igen

SPORTBLADET

Sportbladet listar faktorerna

1 av 2 | Foto: Fred Drains med bucklan.

Norrköping Dolphins har tagit svensk basket till en helt ny nivå, och det är bara början. Men hur har klubben gjort? Här är svaret:

SUPERARENAN:

I december 2008 tog Norrköping steget från de mediokra idrottshallarna till en supermodern basketarena, den första och hittills enda i Sverige. Norrköping hade lärt sig av topplagen i fotboll och ishockey, hur viktigt det är med en topparena.

När Sportbladets basketexpert Mattias Wikdahl besökte arenan vid invigningen var han lyrisk:

– Det jag blev mest imponerad av var hur tät den annars luftiga arenan kändes när man satt på läktaren. När nya arenor har en tendens att bygga bort publikljudet, bygga bort oljudet och trycket, så har Dolphins i stället lyckas fånga det.

I gårdagens finalmatch var det inget snack om att Wikdahl hade rätt i sin analys för 17 månader sedan. Publiken stöttade hemmalaget enormt och lyfte de till första SM-guldet sedan 1998.

STJÄRNVÄRVNINGARNA

Bara några månader innan den nya arenan var invigningsklar kunde klubben presentera två överraskande jättevärvningar. Landslagsmannen Joakim Kjellbom anslöt från Sundsvall Dragons efter en säsong där han blev utsedd till den mest värdefulla spelaren.

När Kjellbom var klar för Dolphins ringde Kenny Grant Jr, brorson till headcoach Kelly Grant, upp klubbdirektör Bo Sundberg och erbjöd sina tjänster och plötsligt hade Norrköping Sveriges starkaste trupp.

Fortsatte hårdsatsa

– Jävligt spännande. Vi har en fantastisk trupp, och betydligt bredare än något av de andra lagen i ligan, sa Kjellbom om truppen då.

Trots värvningarna blev det inget guld i fjol. Då öppnade Dolphins plånboken igen inför årets säsong och värvade både Fred Drains, som tidigare varit i klubben och blivit omåttligt populär i Norrköping, samt landslagsmannen Mikael Lindqvist.

EUROPASATSNINGEN

En anledning till att klubben breddade truppen ordentligt inför förra säsongen var satsningen på spel i Europa. Dolphins tog steget in i den baltiska ligan för att få tuffare motstånd.

Det var ett beslut som underlättade när nya spelare skulle värvas:

– Det var huvudanledningen till att jag skrev på. Det krävs spel där ute mot bättre lag för att för att Sverige ska närma sig övriga Europa. Spelet är bra mycket tuffare, mer fysiskt, sa Joakim Kjellbom när han blev klar för klubben.

I år kom framgångarna även borta i Baltikum. I början av april säkrade Dolphins segern i Challenge Cup, andradivisionen i Baltikum. Nästa säsong spelar klubben med största säkerhet i den högsta divisionen, ännu ett steg mot stjärnorna.

KONTINUITETEN

Fred Drains var en storvärvning när han blev klar för Dolphins förra våren. 38-åringen är också ett exempel på hur viktig kontinuiteten har varit för klubben.

Han har tidigare spelat sju säsonger i klubben och var en av nyckelspelarna även när klubben tog guldet, 1998.

Ett annat exempel på den röda tråden i klubben är David Bergström. Under sex år som lagkapten förde han laget till final tre gånger.

Var Dolphins trogen

Förutom några år utomlands var han alltid Dolphins trogen. Anbuden från konkurrenterna i Basketligan var aldrig intressanta:

– För mig var det spel utomlands eller spel i Dolphins som gällde. Några alternativ har aldrig funnits i min värld, sa Bergström tidigare.

Efter spelarkarriären har han fortsatt som marknadsansvarig och assisterande coach i klubben.

Men den som är allra mest förknippad med Dolphins är nog ändå coach Kelly Grant. Han har tagit uppehåll, men sedan återkommit till sidlinjen. Och nu har han lett Dolphins till sitt och klubbens andra SM-guld.

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket