Mejla

Lasse Anrell

Två av seriens topplag möts direkt

Publicerad:
Uppdaterad:

Jag tror att Christian Bäckman blir matchvinnaren när Frölunda vinner över LHC med 4–3 i matcher.

Matchförloraren? Fredrik Norrena - är han frisk nu? – som kommer att sluta med matchstraff efter att ha lurats i en fälla av Jens Karlsson.

Inför elitseriestarten trodde jag att LHC och Frölunda skulle dominera hela säsongen. Det stämde ju inte.

Linköping höll en hög nivå, nästan hela säsongen, men Frölunda gjorde som vanligt under Ulf Dahlén en säsong som pendlade mellan underkänt och hyfsat. I de inbördes mötena har man kunnat konstatera att lagen vinner - på hemmaplan.

De tre första matcherna vann de lätt, sen blev det 4–3 i de två sista matcherna, så det har onekligen jämnat till sig. Jag grundade min analys på att båda lagen hade seriens bästa spelartrupper.

Knappt hade jag skrivit det förrän Frölunda gjorde sig av med de landslagsmeriterade spelarna Jonas Nordquist och Karl Fabricius. Sen blev Andreas Karlsson som vanligt skadad och Joel Lundqvist fick ont i sin gamla slitna axel och inte ens en sen värvning av NHL- ratade storbacken Christian Bäckman kunde göra Frölunda till ett topplag.

Miserabel start

Knappt hade jag skrivit att LHC skulle bli ett notoriskt topplag förrän de gjorde en miserabel start på serien. Utan tjeckerna Hlavac och Hlinka så spelade de lika uselt som i slutspelet för ett år sen.

Så kan det gå.

Där stod vi med två favoriter som inte höll.

Sen dess har LHC fixat till sina problem, och inför sista omgången hade de chansen på andraplatsen.

Frölunda har faktiskt också fått hyfsad ordning på sitt spel.

Ser man till de sista omgångarna så är göteborgarna faktiskt ett av seriens bästa lag.

Där står vi nu.

Det är två topplag som möts.

Två av seriens bästa.

LHC får köra sig utan Patrik Zackrisson och det är ett problem, men Håkansson-Mårtensson-Hlavac som förstakedja och Carlsson-Hlinka- Jämtin som andralina är inte illa det heller. Med powerplaybackar som Magnus Johansson och Nicklas Hävelid så har laget en offensiv som till rätt stora delar håller världsklass.

Frölunda kan bulla upp en förstalina med Christian Bäckman och Tobias Viklund bakom Joel Lundqvist-Niklas Andersson och Tomi Kallio. Bra, men frågan är vilket bäst föredatum det är på spelare som Niklas Andersson och Tomi Kallio.

Målvaktsfrågan är delikat

Andralinan är okej den också: Finlands succé-back från OS Janne Niskala känns ju nästan obehagligt överkvalificerad i de här sammanhangen, Philip Larsen har sett bra ut i flera veckor nu även om kedjan Blomdahl-Johansson-Pettersson kanske inte känns som nåt man skrämmer barn i Östergötland med, direkt.

Därför: på pappret är Linköping det bättre laget. Även om både Hlinka och Hlavac var rena Mållgan förra slutspelet och försvann totalt – när de som bäst behövdes.

Målvaktsfrågan är delikat.

Fredrik Norrena är en matchvinnare – och en matchförlorare.

Det ska bli mycket intressant att se om han kan fokusera sig tillräckligt för att vinna den här serien eller om han kommer att låta sig provoceras av den gamla superretstickan Jens Karlsson som jag hälsar välkommen tillbaka till svensk topphockey efter exilen i Borås. Norrena kan få spel - det vet vi. Norrena kan fladdra iväg och förlora matcher bakom eget mål – det vi vi också. Norrena kan spika igen målet – det vet vi absolut.

Johan Holmvists säsong har varit rätt svajig, den också.

Lener drar efter säsongen

I elitseriens statistik ligger han på 14:e plats med usla 89.63 i räddningsprocent. Det intressanta är dock att hans statistik är på väg uppåt – precis som hela Frölundas.

I powerplay är LHC seriens bästa lag. Bättre än HV 71. Frölunda är bara åtta.

I boxplay är LHC nia. Frölunda sjua.

Låter med andra ord som det kan bli en del mål på utvisningar. Särskilt för LHC.

Formen då? LHC är i dålig form. Särskilt hemma. Frölunda är i bra form. Alltid hemma.

Tränarna då?

Mycket intressant läge. Lener drar efter säsongen. Han har högst lön i serien, men har inte vunnit någonting än. Förra året var en flopp.

Ulf Dahlén har ännu mer att visa. Under två säsonger med ett lag fyllt av dyra stjärnor har han inte lyckats med någonting. Flopp igen så förutsätter jag att han får sparken.

Mycket i potten, alltså.

Dessutom finns två av seriens bästa publiker i bakgrunden. De kan också fälla avgörandet. Frölundas publik är trevligast. LHC:s är mer fanatisk – på gott och ont.

Av: Lasse Anrell

Publicerad: