– Zlatan är äkta hela tiden

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Ibrahimovic bryter alla mönster – är Sverige- demokraternas favorit

Foto: jimmy wixtröm

Han har redan ritat om kartan över vad som är möjligt på en fotbollsplan.

Nu gör han det även bland anhängarna.

Zlatan Ibrahimovic, 29, är Sveriges populäraste idrottspersonlighet – även i de mest oväntade lägren.

– Zlatan är äkta hela tiden, säger vännen och rådgivaren Mino Raiola.

När Sifo, på uppdrag av Aftonbladet och SVT, frågade en representativ andel av svenska folket om vilka aktiva idrottspersonligheter de gillar mest fick, inte helt oväntat, Zlatan Ibrahimovic störst andel röster.

25,8 procent hade Milananfallaren bland sina favoriter, drygt tre procentenheter före Charlotte Kalla och med övriga långt, långt efter.

– Jag kommer ihåg för ett par år sedan när Zlatan var ganska hårt kritiserad i Sverige. Nu är han den mest populäre. Det visar att det alltid lönar sig att vara sig själv. Zlatan gör sig aldrig till, säger Ibrahimovics agent och nära vän, Mino Raiola till Sportbladet.

Vad har hans comeback i fotbollslandslaget betytt?

– Jag vet inte. Men han återvände inte till landslaget för att bli populärare.

– Zlatan skulle aldrig ta ett beslut utifrån vad utomstående tycker. Han bestämmer sig för olika saker utifrån vad som känns rätt för honom och hans familj, säger Raiola.

Populär bland äldre män

Tittar man på detaljer i Sifos undersökning kommer flera intressanta detaljer fram.

Flera av dem bryter kraftigt mot vad många trott vara typiskt för Ibrahimovics fans:

Zlatan är Sverigedemokraternas favoritidrottare. Bara hos moderaterna är andelen supportrar större.

Absolut största stödet får landslagskaptenen i gruppen män, 50–64 år. Stödet ökar bland männen ju äldre de svarande är, överraskande nog.

De som man många gånger uppfattat som de mest kritiska till Zlatan.

– Så kan det ju fortfarande vara. Men att vara kritisk är inte alltid lika med något som är negativt. Man kan ha många åsikter kring en person som man ändå uppfattar som positiv. Och i det här fallet, men de äldre männen som lagt sin röst på Zlatan, så har de en livserfarenhet som gör att de kanske förstår Zlatans val, säger Mino Raiola.

I en intervju nyligen med holländska Voetbal International sa Ibrahimovic att han ser sig själv spela ut kontraktet med Milan 2014 och sedan avsluta karriären med ett eller två år i USA.

”En bra affärsman”

– Jag håller inte med honom. Jag tror hans slutpunkt är längre bort än vad han själv tror. Han har spelat på högsta nivå i tio år utan några svåra skador och han är oerhört stark och vältränad. Han tar väldigt väl hand om sig själv.

Pratar ni två någon gång om framtiden, efter fotbollen?

– Vi gör redan nu saker som finns på plats för honom när karriären som spelare är över. Han är en bra, smart affärsman, han lär sig väldigt fort om ekonomi och investeringar.

– Men jag ser honom som en tränare i framtiden. Han håller inte med mig än. Men det har varit så med andra saker tidigare också, säger Raiola.

– Zlatan har en blick för spelet som är väldigt speciell. Jag tror att han kan lära ut mycket till andra spelare när han fått distans till sin egen karriär.

Fotnot: Zlatan Ibrahimovic är i Dubai med Milan. Sportbladet har förgäves sökt honom för en kommentar om Sifos undersökning.

En jultradition är Sportbladets undersökning om sportvanor. I år har vi tillsammans med Sifo & SVT intervjuat 1 000 personer runt om i landet.

Undersökningen gjordes under perioden 6–9 december, (det vill säga innan handbolls-EM för damerna drog i gång).

I dag presenteras den fjärde och sista delen.

Publicerad: