Wennerholm: Tre Kronor borde ha vunnit med 10-1

SPORTBLADET

MOSKVA. Sverige slår Finland med 6–1 i Channel One Cup och det är den största svenska segern mot finländarna på tio år.

Men jag säger som Pär Mårts.

Sverige borde ha spelat ännu bättre och vunnit med 10–1.

Så dåliga var Finland.

Foto: Vann utan att imponera Robert Nilsson och Tre Kronor körde över Finland med 6–1 trots dåligt spel.

Okay.

Nu vill jag inte ta ifrån de svenska spelarna något och att vinna med 6–1 utan att ­vara bra är också ett styrkebesked.

Men finländarna var bedrövliga och landslagsdebuterande målvakten Eero Kilpeläinen fick en mardrömsstart i målet.

Han tvingades släppa in två mål i fyra mot fem och styrde själv in Magnus Johanssons lyra som gav Sverige 6–1 i tredje perioden, en puck som gick via Kilpeläinen och i en båge in i mål. Jag kände heller inte igen ­någon av Finlands elitseriestjärnor.

Elitseriens finske målkung Mikko Lehtonen var i stort sett osynlig och resten såg ut att ha tänkt på allting annat utom just matchen mot Sverige kvällen innan.

Men det märkliga är att Sverige inte heller var bra. Det var länge sedan jag såg så många felpass i en match mellan två landslag och så många felbeslut.

Samtidigt fanns det en del positivt att dra fram. Som Daniel Brodins riktiga landslagsdebut.

Brodin kan gå hur långt som helst

Jag älskar killlar som kommer från i stort sett ingenstans och spelar med både hjärta och stolthet och skiter fullkomligt i vad som står på motståndarnas ryggar.

Många ser honom som en komplementspelare, men jag ser en svensk powerforward som kan gå hur långt som helst med sin inställning, sitt tramp på skridskorna och förmåga att gå rakt på mål.

Jag gillade Brodin redan i?JVM i fjol, där han absolut inte gjorde bort sig. Han gjorde tre mål och två assist på sex JVM-matcher och det kan jämföras med de två mål och fyra assist han gjort för Djurgården i höst.

Det vimlar av Brodins spelartyper i NHL, men det vimlar sannerligen inte av dem i svenska landslag.

Mårts själv är inte nöjd

Talar vi vilja och inställning så hade Brodin mer av den varan än samtliga spelare på isen. Han är den där spelar­typen som växer mot internationellt motstånd.

Jag gillar sånt och hoppas att Mårts fortsätter att fynda långt ner på elitseriens spelarbänkar. Det visar att han är orädd som förbundskapten och vågar gå sin egen väg.

Det är värt respekt och tre segrar på fem matcher i Euro Hockey Tour är över genomsnittet. Även om Mårts själv inte är nöjd med det.

Det visar bara att han har samma inställning som Daniel Brodin.

ARTIKELN HANDLAR OM