Stjärnan som Sverige måste stoppa

SPORTBLADET

”Har ett fantastiskt skott”

Den sensationella gruppsegern klar.

På lördag ställs Sverige mot Rumänien i semifinalen – och EM:s farligaste vänsternia Cristina Neagu.

– Hon har ett fantastiskt skott, säger svenske förbundskaptenen om 22-åringen som kan krossa den blågula drömmen.

Foto: Cristina Neagu är en av Rumäniens nyckelspelare.

Det är en de allra bästa spelarna som väntar. Den 22-åriga vänsternian Cristina Neagu har dundrat in 37 mål, inklusive åtta straffar, och stått för 29 målgivande passningar så här långt.

När Rumänien slog grupptrean Montenegro med 23–21 i tisdags gjorde Cristina Neagu elva mål.

– Hon har ett fantastiskt skott, och fantastisk följsamhet i kroppen, säger Sveriges assisterande förbundskapten Magnus Johansson till TT.

Kan passa Stanca

Om Cristina Neagu inte skjuter själv, kan hon välja att passa till rutinerade Ionela Stanca på linjen.

– Det speciella är att Rumänien spelar in bakom oss, så att linjespelaren får bollen i målgården. Det gör att vårt försvar måste bli djupare än vanligt, eftersom vi också måste ut och stoppa Neagus skytte. Det har vi haft problem med, säger Johansson.

Sverige förlorade med 26–32 mot Rumänien i en turnering i Paris före EM, men fick oavgjort när lagen möttes i World cup i Danmark i höstas.

Tog VM-silver 2005

Ett problem för Rumäniens EM-lag är att en av de två målvakterna blev skadad i måndagens segermatch mot Kroatien. Talida Tolnai, som blev ensam kvar, var dock trea i turneringens målvaktsliga inför onsdagens matcher.

Rumäniens enda mästerskapsmedalj på senare år är ett VM-silver från 2005. Årets EM har dock hittills varit en framgång för det talangfulla laget. Den enda förlusten på fem matcher är 22–25 mot hemmanationen Danmark.

Mer än halva Rumäniens trupp, 10 av 16 spelare, representerar till vardags toppklubben Oltchim Valcea, som gick till final i Champions League i våras.

Micke Larsson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll