Motorsport

Mini på väg mot rally-VM

Av: 

Johanna Mörtberg

SPORTBLADET

Kan vara redo för test och presentation av sin VM-bil

Den nya Mini Countryman visades på motormässan i Genève i mars i år. Den här bilen kan bli basen för Minis rallysatsning.

Foto: AP

Det är få märken som tävlar i rally-VM, men nästa år kan ett nytt märke vara på väg in i serien. Snart väntas Mini vara beredda att presentera sin rally-satsning.

Att Mini är på väg in i rally-VM är ingen hemlighet. Men enligt webbplatsen autosport.com kan Mini och bilutvecklaren Prodrive vara på väg att presentera sin satsning redan den här veckan.

Snart klar för test

Enligt autosport.com kommer Mini att bygga sin rallybil på modellen Mini Countryman och arbetet med bilen har pågått i flera månader på Prodrives bas i Banbury. Bilen kommer enligt autosport att ha en 1,6 liters turbomotor från BMW och snart är den redo att börja testas.

– När vi väl börjar testa kommer vårt utvecklingsprogram bli mycket intensivt. Vi har en bra tidsplanering att jobba efter och vi ligger bra till, säger David Lapworth, som är teknisk chef till autosport.

Enligt autosport.com har det talats om att Mini ska lansera sin bil i Rom, precis före Rally Sardinien i maj nästa år. Det finns inga planer på att bilen ska delta i de första fyra deltävlingarna i VM-serien.

Østberg kan få testa bilen

Prodrive som bygger bilar inom både rally och racing åt märken som Subaru, Ford, Porsche och BMW har dock inte bekräftat att det finns något samarbete med Mini. Men det spekuleras i att den norske rallyföraren Mads Østberg som har starka band till Prodrive kommer att vara med om att utveckla bilen och kanske också ta en av förarplatserna i fabriksteamet nästa år.

Østberg som har tävlat med en Subaru har tackat nej till att köra någon annan bil i både rally-VM och IRC-serien. Han har bland annat blivit erbjuden att köra en Peugeot 207 S2000, men enligt autosport.com har han tackat nej av lojalitet med Prodrive.

Svenske P-G Andersson har också kopplats ihop med Mini-stallet. Andersson letar VM-styrning till nästa år och har bekräftat att han har kontakt med Mini. Men svensken har också provkört för Fordteamet Stobart M-Sport och det är långt i från klart om Andersson lyckas landa något VM-kontrakt till 2011.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport

Rally