Förlust efter rysarmatch

SPORTBLADET

Schweiz tog bronset

Foto: SVT, JIMMY WIXTRÖM

VANCOUVER. Lagkamraterna skyddade Niklas Edin efter bronsmissen.

Men den svenske skippern sågade sig själv i bitar och tog på sig skulden.

– Den värsta känslan jag känt. Jag känner en oerhörd besvikelse och kommer inte att kunna sova många nätter de närmaste veckorna, säger Edin.

Foto: JIMMY WIXTRÖM

Sveriges curlingherrar ledde med 4–3 inför sista omgången och hade haft fördel av sista sten om matchen gått till skiljeomgång.

Men i sin sista sten tog Niklas Edin i för hårt, vilket gav Schweiz ett jätteläge att ta hem matchen med en tvåa. Skippern Markus Eggler gjorde inget misstag och la stenen bara någon centimeter närmare boet.

Dunkade kvasten i marken

Schweizisk bronsglädje – och svensk sorg över en fjärdeplats.

Niklas Edin dunkade kvasten i marken av besvikelse och var gränslöst besviken på sig själv efteråt.

– Min sista dragning avgör. Vi gör ingen bra avslutning på matchen, men får ändå läget. Om jag lägger dit min sista sten får de svårt att vinna matchen. Det blev en liten chansning och jag trodde att jag behövde spela den lite hårdare än vad jag behövde. Den gled för långt och det känns riktigt tungt just nu, säger han.

Lagkamraten Fredrik Lindberg försöker skydda Edin och säger:

– Stenen är lite lång, men känns ändå bra. Sedan bedömer jag och Viktor (Kjäll) den felaktigt. Det är inte Niklas fel, det är laget som missar stenen.

Men Edin har inga bortförklaringar. Det var hans eget fel, anser han, punkt slut.

– Stenen är inte jättebra bedömd, men den är fortfarande för hård. Även om de hade gjort en perfekt bedömning hade den blivit tillräckligt dålig så att Schweiz hade vunnit matchen. Sista dragningen får jag ta på mig, den är för hård.

”Tngsta förlusten jag upplevt”

Kontrasterna är slående. Inför OS var det svenska laget nöjt med en sjätteplats. Nu står alla fyra och är besvikna över en fjärdeplats.

– Som helhet har vi kommit längre än vad man hade kunnat hoppas på. Men är man i bronsmatch och inte vinner är det tyvärr det man kommer ihåg. Vi var en centimeter från att ta bronspengen, sånt glömmer man inte i första taget. Jag känner en oerhörd besvikelse och kommer inte att kunna sova många nätter de närmaste veckorna, säger Niklas Edin.

– Den tyngsta förlusten jag upplevt, säger Fredrik Lindberg.

– På EM hade vi marginalerna med oss, nu hade vi dem emot oss. Det känns surt, säger Sebastian Kraupp.

– Det finns ingen tröst just nu. Kanske kan man inse att vi har gjort det bra senare, men just nu känns det bara jävligt tungt,säger Viktor Kjäll.

ARTIKELN HANDLAR OM

Vinter-OS