19-åring köper in sig hos rallycrossveteran

avJohanna Mörtberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Finländaren Toomas Heikkinen kör EM

19-årige finländaren Toomas Heikkinen har köpt en plats i Per Eklunds rallycrossteam. Finländaren har aldrig tävlat i sporten, men ska nu få veteranen Eklund som mentor.

Foto: Eklund Motorsport
Per Eklund tillsammans med Toomas Heikkinen, en 19-årig finländare som ska få hjälp av Eklund när börjar köra rallycross.

För att kunna fortsätta med sin SM- och EM-satsning i rallycross har veteranen Per Eklund tagit in en betalförare i sitt team. Det är den 19-årige finländaren Toomas Heikkinen som får chansen hos Eklund Motorsport.

– Killen har stor talang och har genom sina resultat visat att han har den viktiga vinnarinstinkten, men han har aldrig tidigare kört rallycross, säger Per Eklund i ett pressmeddelande.

Formelförare byter gren

Heikkinen har kört gokart och Formel Renault, förra sommaren vann han båda Formel Renault-teaten i Västkustloppet på Falkenberg. I år ska 19-åringen köra sex deltävlingar i det finska rallycrossmästerskapet, samt den finska och kanske den svenska EM-deltävlingen.

Eftersom Heikkinen inte tidigare har tävlat i rallycross ska Eklund även fungera som mentor för sin unge adept.

– Steget från formelbilsracing till rallycross är långt, därför kommer jag att lära honom stegvis om underlagen och närkontakten mellan bilarna, säger Eklund.

Lång historia med Saab

Han drivit sitt rallycrossteam där han tävlat med Saab sedan 1997 men Eklunds historia med Saab går längre tillbaka i tiden än så. Redan på 1960-talet kom han och Stig Blomqvist i kontakt med Saabfabriken och rallyföraren Erik ”Carlsson på taket”. 1976 vann Eklund Svenska rallyt som även då hade VM-status och Eklund fortsatte att köra rally-VM ända fram till 1982. Han har också vunnit backtävlingen Pikes Peak två gånger, 2000 och 2002. Men de senaste åren har Eklund fått kämpa med ekonomin för att kunna fortsätta med rallycrossen.

– Med en förare som betalar för sig får jag bättre ekonomiska förutsättningar att driva tvåbilsteamet vidare, säger Eklund.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport