”Säsongens bästa race”

SPORTBLADET

Viasats F1-kommentator
om loppet i Istanbul

Viasats F1-kommentator Janne Blomqvist tycker att fajten mellan Jenson Button och Lewis Hamilton var höjdpunkten i loppet i Turkiet.

– De skötte det bättre än Red Bull, säger han.

F1-loppet i Istanbul bjöd på stor dramatik, det blev en rejäl kamp mellan Red Bull och McLarens fyra förare.

Vad tycker du om loppet?

– Det var kanske säsongens bästa race, både taktiskt och fartmässigt. McLaren visar att de är lika snabba som Red Bull och det blev ett intressant internt spel i båda teamen. Man såg tydligt att det är prestigefajt om vem som ska vara främst och det var ganska ansträngda ansikten efteråt när förarna försöker att visa att man jobbar som ett lag fast de också tävlar individuellt.

Vad säger du om banan?

– Istanbul är en av de två tre bästa banorna i världen, den bara måste finnas kvar i kalendern. Den har allt, värme, slitage på däcken, omkörningsmöjligheter. Det är bara synd att publiken inte riktigt hittar dit.

Vad anser du om den omtalade kollisionen mellan Red Bull-förarna?

– Hade det varit en kollision mellan två förare som körde för olika team hade man kanske sagt ”oj, vilken grej” och kallat det för en raceincident. Men nu när det är två förare från samma team som båda två kör för titeln så blir det extra tillspetsat. Det är en tuff situation, Vettel provar på insidan, han försöker skrämma Webber men misbedömer honom rejält och får betala priset. Men jag tycker nog att de var lite heta båda två.

Mercedes, Renault och Ferrari slogs längre bak, vad säger du om deras insatser?

– De blir smärtsamt påminda om att de inte hänger med. Mercedes har nog fått ut max av sin bil i kvalet och de gick bara in för att hålla sina positioner, vilket de lyckades med. Ferrari är långt efter och det är en gåta varför de har tappat bort sig med uppdateringarna. Renault överträffar alla förväntningar med båda bilarna och den här helgen fick Petrov sitt genombrott. Men vi får se hur länge Renault kan hänga med utan att köra med F-duct.

Mark Webber leder VM, tror du att han kan hålla undan?

– Ja, det tror jag. Han har bra fart, självförtroende och en bil som passar honom. Han har varit under press hela tiden, det är bara för honom att böja ner huvudet och fortsätta jobba. Sedan får vi se om det här är Mark Webbers år. Helgens incident mellan Vettel och Webber kommer att ställa ledarskapet i teamet på stora prov och vi får se om teampolitiken kommer att låta Webber vinna.

Vad var höjdpunkten för dig i helgens race?

– Det måste bli de två fajterna i Red Bull och McLaren. McLaren skötte det lite bättre, det var en härlig duell i fem kurvor mellan Jenson Button och Lewis Hamilton. Sedan dog ju loppet lite när de fick order om att spara på däck och bränsle.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1