Här är den nya Kallur

SPORTBLADET

Lillebror Martin ska bli familjens nästa stjärna

Foto: LILLEBROR. Martin Kallur, 15 år, tillhör Sverigeeliten i stavhopp och 100 meter häck i sin åldersgrupp. ”Jag kommer att satsa hårt på friidrotten och på att bli så bra som möjligt”, säger han.

Här springer en ny Kallur på DN-galan.

Lillbrorsan Martin Kallur, snart 16 år.

I går sprang han på årsbästa 15,19 på 110 meter häck i ungdomstävlingen DN-galan Youth.

– Men det var mer nervöst att se Sanna och Jenny springa i tisdags, säger han.

Martin Kallur har precis som tvillingsystrarna Susanna och Jenny satsat på friidrott.

Han är Sverigetrea i stavhopp i åldersklassen P16 just nu och sexa på 110 meter häck.

– Jag håller på med båda grenarna, men det är väl stavhoppet som känns viktigast i dagsläget, säger Martin.

Nu gick det inte så bra i stavhoppet den här gången. Han stannade på 3,96, vilket är 25 centimeter under hans årsbästa på 4,21.

– Men jag provade ett nytt grepp lite högre upp på staven och flyttade bak ribban på samma gång. Så det blev väl lite för mycket på en gång, säger han.

Martin tränas av Ulrik Mattisson i Falun. Mattisson som tränade Kirsten Belin då hon slog igenom som stavhopperska. Kirsten som sedan flyttade till Karlstad och tvingades sluta i förtid, men som fortfarande har det svenska rekordet med 4,51.

Började sent

Martin har börjat karriären ungefär som sina storasystrar. Sanna och Jenny började med friidrott relativt sent – som femtonåringar – och höll också på med flera grenar i början. Då hade de gått över från gymnastiken, en sport Martin också provat på.

– Ja, tidigare höll jag på med både gymnastik, simhopp och backhoppning. Så det var lite av varje.

Ingen hockey då, som pappa Anders?

– Nej, det har aldrig varit något för mig. Pappa tog väl med mig till hockeyskolan några gånger, men det blev aldrig mer än så.

Martin ger ett väldigt moget intryck och är öppen och pratglad, men det är de flesta vana vid då det gäller familjen Kallur.

En idrottsfamilj

En familj som genomsyrats av idrott på toppnivå. Pappa Anders tog fyra Stanley Cup-titlar med New York Islanders i början på 80-talet och är fortfarande scout för klubben. Men numera sköter han även döttrarnas sponsor- kontakter.

Mamma Lisa ingår också i servicen. Hon omskolade sig till massör för några år sedan och hjälper nu både Sanna, Jenny och Martin.

Martin har trots det en avslappnad syn på sin idrott.

– Jag kommer att satsa hårt på friidrotten och på att bli så bra som möjligt. Sedan får vi se hur långt det räcker. Men skulle det inte bli något är det inte hela världen, säger Martin.

Har du hjälpt Sanna och Jenny då ni tränar ihop?

– Det är inte så ofta jag tränar med dem, men då jag gör det då är de suveräna.

De är inga retstickor?

– Nej, nej. Det har aldrig varit något problem. De är väldigt snälla mot mig båda två.

Vem hade trott något annat?

Susanna Kallur

Jenny Kallur