Europa krossar USA i Solheim Cup

SPORTBLADET

Martin Strömberg: På ren glädje och lagkänsla

Jag har haft mina tvivel gällande Helen Alfredssons lämplighet som Solheim Cup-kapten.

Men Europas wild cards visar att hon inte bara har impulsiva och käcka sidor – hon har tydligen en förnuftig analytisk också.

Nu är jag övertygad om att Europa krossar USA på Tylösand.

Det blev till slut fyra svenskor i laget och det känns helt i sin ordning om man ser till såväl meriter som form den senaste tiden.

Annika Sörenstam kom med från världsrankningen och hon är naturligtvis en av lagets starkaste kort. Även om formen är lite osäker och även om hon inte skrämmer slag på amerikanskorna på samma vis som förr så är hon fortfarande en världsstjärna.

Frågetecken för Gustafson

Sophie Gustafson är kapabel och ganska jämn. Tyvärr har hon sällan stått hela vägen in och jag känner faktiskt ett litet frågetecken för vinnarskallen.

Maria Hjorth var det självklara första valet när hon inte kvalade in. Hon har visat toppform senaste tiden och är lättplacerad i både foursome och bästboll.

Linda Wessberg kallas jätteskräll men själv tycker jag att det varit en skräll modell större om hon inte blivit uttagen. Hon har vunnit två år i rad och spelat bra nästan hela säsongen. Särskilt på slutet. Dessutom har hon ett aggressivt spel som funkar bra i matchspel. Alla har varit rookie någon gång.

Senast Solheim Cup gick i Sverige vann Europa klart och jag tror att det blir samma visa igen. Många experter räknar på meriter och världsranking men sånt spelar väldigt liten roll när det gäller Solheim Cup.

Europa spelar för varandra

Jag är övertygad om att Europa kommer att krossa USA på ren glädje och lagkänsla. Nästan alla är uppvuxna med lagidrotter och det faller sig mer naturligt för de europeiska spelarna att spela för varandra.

Dessutom finns Helen Alfredssons största styrka på coachningssidan. Hon kan peppa sitt lag och få alla att känna sig viktiga. Det är snudd på nödvändigt i Solheim Cup.

Fokuserar på egen insats

Amerikanskorna ser sällan bekväma ut när det gäller lagspel i golf utan fokuserar oftast mer på sin egen insats. På europeisk mark har de bara vunnit en gång, i Wales 1996, och på Barsebäck senast vann Europa med förkrossande 17.5 – 10.5.

Jag tror att det blir något liknande i år.

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf