Pokerns centrum flyttar till Europa

SPORTBLADET

Det händer mycket i pokervärlden, precis som vanligt.

I princip skulle varje poker­krönika i hela världen kunna börja just så, för det är faktiskt sant – utvecklingen rullar på i en oerhörd takt. Något som jag och de flesta med mig tycker är kul, men samtidigt är det väldigt svårt att se vad som ska ­hända härnäst.

Hade någon sagt till mig för tre år sedan att vi skulle få se en tydlig trend att pokerns centrum flyttar från USA till Europa hade jag nog inte trott att den som kom med den spådomen hade särskilt bra insyn. Men, vi är faktiskt på väg dit. Missförstå mig rätt, USA kommer alltid att ha otroligt många bra spelare, bra fart på liveborden i kasinona och en massa specialtävlingar med högt uppmärksamhetsvärde. Men, det börjar bli allt tydligare att en av konsekvenserna av förbudet mot nätpoker i USA är att en stor del av tungviktarna i pokervärlden börjar se Europa (och snart Asien) som huvudmarknader.

Självklart är det så att nätpokerbolagen lägger sitt fokus i de här regionerna – eftersom de inte tillåts bedriva sin verksamhet i USA. Men det handlar också om vilken effekt de har på spelartillväxten, vilket i sin tur påverkar var de bästa spelarna har sina hem, vilket i sin tur öppnar för nya turneringar och så vidare.

Hoppas på en trippel

Tittar vi på utvecklingen för EPT, som snart är en av de absolut största turneringarna både vad gäller pris och prestige får vi en tydlig signal. Tittar vi också på hur hur allt fler av nätbolagen väljer att lämna samarbeten med WPT (som i huvudsak är USA-baserat) får vi en signal till. Och i år får vi kanske det tydligaste tecknet av dem alla när WSOP för första gången sätter upp en europeisk WSOP-turnering med enorma buy-in-belopp och nästan lika saftiga prispengar.

Det är många som vill vara med och fajtas i Europa, inte bara bland bolagen utan också bland spelarna. Även om jag inledde krönikan med att säga att pokerns utveckling är svår att förutsäga vågar jag lova att årets EPT kommer att bjuda på hårda kamper och att vi i allt större utsträckning kommer att få se de allra tyngsta spelarna runt borden.

Själv hoppas jag kunna knipa min första EPT-seger i år. WSOP har jag vunnit, en WPT-titel har jag – det är ingen hemlighet att jag gärna skulle bli den första att ta en trippel.

Varje fredag turas tre pokervärldsmästare – Joe Hachem, Greg Raymer, Chris Moneymaker – om att skriva en krönika i Sport­bladet. Alla tre spelar för Pokerstars.

Joe Hachem

ARTIKELN HANDLAR OM

Poker