Anja Pärson sjua i Lake Louise

SPORTBLADET

”Det är godkänt i den här backen”

Lake Louise (TT)

Normalt sett skulle en sjundeplats vara en liten besvikelse. Men i störtloppet Lake Louise gäller andra förutsättningar för Anja Pärson.

– Det var väl ett godkänt åk i den här backen, säger hon.

Anja Pärson och störtloppsbacken i Lake Louise har aldrig varit särskilt goda vänner. Att hon var trea i fjol, och sjua på lördagen, gör inte saken mycket bättre.

– Det är backen i sig som ställer till det. Det är snabba flacker, jag har aldrig riktigt tyckt om det, säger Pärson till TT.

– Jag vill gärna att det ska vara lite brantare och svängigare.

Ändå blev hon under veckan snabbare och snabbare i backen. Med ett eller två träningsåk till hade det mycket väl kunna bli en pallplats, tror hon.

– Det är alltid lite ovant att sätta på sig störtloppsdressen och handskarna, så med lite mer störtloppstid så...

– Många av tjejerna, som vissa av österrikiskorna, har laddat med 20 dagar störtlopp, jag har kört fyra. Så vi andra får jaga i kapp väldigt mycket på få dagar.

Pärson var på sjundeplatsen 1,68 efter amerikanskan Lindsey Vonn (för detta Kildow), som vann överlägset före Renate Götschl, Österrike, och hemmaåkaren Britt Janyk.

För de övriga svenskorna var det ingen större dag. Nike Bent blev 27:a, Jessica Lindell-Vikarby 45:a och Kajsa Kling 48:a.

Tävlingsdagarna i kanadensiska Lake Louise är ökända för framför allt en sak. Kylan.

På lördagen låg temperaturen en bit under minus 20, vilket i hastigheter på uppemot 125 kilometer i timmen blir minst sagt obehagligt.

– Det är alltid de kallaste loppen på säsongen här. Och så är det inte bara kyla utan den höga luftfuktigheten också. Det är omöjligt att skydda sig när det är så fuktigt, säger Pärson.

Men åkarna gör ändå tappra försök. Med masker, tejp och en varierande uppsättning krämer.

– Man tejpar lite grann, många kör med mask. Men jag tycker att det immar igen så lätt. Vi klipper upp kring munnen, men får ändå andas så här, lite putande, säger Pärson och skjuter läpparna framåt.

– Så i stället körde jag med en vaxstick som är ny för i år. Det gäller att ha ett jättetjockt lager.

På söndagen väntar super-G, där det faktiskt gått lite bättre för Anja Pärson. Trots kylan och den besvärliga backen.

– Men det är en otroligt tuff super-G det här. På en sväng kan man om man hållit i lite för hårt tappa en sekund. Så det gäller att vara tuff och våga släppa iväg skidorna.

Jens Bornemann/TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Alpint