Hyran höjs med 650 %

SPORTBLADET

Världsmästarens OS-satsning hotas: ”Var ska jag träna?”

Världsmästarens sista show är i fara.

Mitt i OS-uppladdningen höjs nu hyran för Ara Abrahamians träningslokal – till det åttadubbla.

– Jag vet inte var jag ska träna nu – inne i skogen?

Foto: HALLÖS Ara Abrahamian har tränat i SL-hallen i 13 år. ”Jag har nog varit mer här än hemma”, säger han.

Med ett halvår kvar till OS i Peking hotas uppladdningen för fyra landslagsbrottare, däribland silvermedaljören från förra olympiaden, Ara Abrahamian.

– Jag visste att hyran i hallen skulle öka, men fick en chock när jag hörde summan. Från 400 000 till tre miljoner per år – vad tänker SL på? Vi bedriver ju ingen affärsverksamhet, säger Abrahamian.

Vad innebär höjningen?

– Det finns några småklubbar i Stockholm, men de räcker aldrig för min klubb Spårvägen som har 800 ungdomar i olika sporter.

”Jag är favorit”

Under VM i augusti förlorade Abrahamian en tät semifinal och hittade sedan ingen motivation inför bronsmatchen. Men som VM-fyra är han kvalificerad till Peking-OS nästa år.

Där har han tänkt avsluta sin brottningskarriär med ett guld.

– OS betyder allt för mig, jag har väntat mer än tre år för att ta revansch.

Är du bäst i världen?

– Jag tycker det. Det finns några bra ryssar, men jag är favorit.

Abrahamian är inne i en lugnare träningsfas där två-tre pass i veckan och lite plojfotboll med kompisarna får räcka. Men för att klara av fyra OS-matcher ska dosen snart upp i tio blytunga tvåtimmarspass i veckan.

Om han har en lokal.

”De vill ha bort oss”

– Klubben har just föreslagit 800 000 som ny hyra, men de fick nej. Det verkar som att de vill ha bort oss och bygga kontor, säger Abrahamian, som kom till Sverige från Armenien 1994.

Då var han nitton och talangfull. Han sökte upp Spårvägens brottarklubb, blev visad till SL-hallen – och stannade kvar där.

– Det är omöjligt att räkna hur många pass jag har gjort här under de 13 åren. Men jag har nog varit mer här än hemma, säger Abrahamian.

Beskedet om hyreshöjningen är inte spikat, om några veckor ska Spårvägen och SL slutdiskutera.

Men mycket tyder på att den nya hyran blir tre miljoner.

– Allt jag kan säga är att vi vill ha marknadsmässiga hyror, det är därför vi korrigerar, säger Thomas Silvander på SL:s pressjour.

Så hyran var åtta gånger för låg förut?

– Ja, så kan man säga.