Siffrorna avslöjar: Fördel utmanaren

Av: Erik Karlsson

Publicerad:

SOK:s valberedning ställde sig bakom Skistar-VD:n Mats Årjes som mannen som ska leda förbundet i kampen om att få OS till Stockholm.

Men efter en stor kartläggning inför ordförandevalet på torsdag kan Sportbladet berättar att det är tydlig fördel för utmanaren Per Palmström som har öppet stöd av dubbelt så många förbund som Årjes.

– Det är väldigt spännande siffror, så många trodde jag inte det var, säger Palmström.

Ända sedan Hans Vestberg i januari bestämde sig för att lämna posten som SOK:s ordförande i förtid har arbetet med att plocka fram en efterträdare varit intensivt.

Tre namn blev nominerade: skidförbundets lyfte fram sin ordförande Mats Årjes, konståkningsförbundets och skridskoförbundet pekade i riktning mot Katarina Henriksson och hela nio förbund ville se vice ordföranden i SOK, Per Palmström, på posten.

Men trots flest nomineringar för Per Palmström valde SOK:s valberedning att gå fram med Mats Årjes som ordförandeförslag.

– Jag blev förvånad, det måste jag säga, säger Palmström som ändå redan då bestämt sig för att den här gången, till skillnad från när han drog sig ur racet mot Hans Vestberg, ska kriga hela vägen in till mållinjen.

– Min bild var att inte valberedningen ringt till alla förbund, så då tänkte jag att det här är inte uttryck för en majoritet.

– Men det finns ett liv före och efter valberedningens beslut. När de sagt sitt fick jag en uppförsbacke och skulle jag få balans behövde jag ringa runt och berätta om mig. Det har jag fått många hejarop för, säger Palmström.

Och det intensiva telefonarbetet ser ut att ha burit frukt.

Sportbladet har i en stor kartläggning fått tydliga besked av 25 förbund kring hur de tänker placera sina röster och hela 16 av dem har gått ut med stöd till Per Palmström. Sex till röster av de arton förbund eller representanter som inte uttalat sin vilja räcker för att göra honom till en ordförande för SOK.

Vad tänker du när du hör de siffrorna, stämmer det överens med din bild av läget ?

– Det är väldigt spännande siffror, så många trodde jag inte det var. Det är naturligtvis positivt, men jag har varit med för länge för att ta ut segern i förskott. Det är alltid fördel för valberedningen tycker jag.

Foto: TT
Palmström, här med Stefan Holm och Peter Reinebo.

Sportbladet läser upp de 18 röster som finns kvar att slåss om enligt kartläggningen.

Har du sex röster där tror du?

– Jag vet inte hur jag ska kommentera det, jag får nog säga inga kommentarer. Det får bli en cliffhanger, svarar han diplomatiskt.

Att aktivas kommitté har bestämt sig för att utnyttja sina två röster den här gången, vad känner du för det?

– Det är för mig jättespännande, är det några röster man verkligen vill ha så är det de aktivas. Men där har jag inte den blekaste aning hur de tänker.

Men du börjar inte fila på tacktalet?

– Det ska man aldrig göra.

I Sportbladets granskning av valet har det också framkommit tydliga sprickor bland SOK:s förbund, i synnerhet gällande satsningen på sommar- respektive vinteridrotterna. Per Palmström ser ändå att han har goda förutsättningar att ena SOK ytterligare.

– När jag ställde upp för omval i styrelsen senast var jag tveksam, men då fick jag stöd från alla förbund utom ett. Det tycker jag visar på ett brett stöd.

Den juristutbildade egenföretagaren med bakgrund i fäktningen tror dock inte att enigheten kommer bli ett stort problem. Hans främst fokus vid en valseger handlar om att fortsätta driva OS-ansökan i hamn.

– Det känns väldigt motiverande och stimulerande. Jag kan inte komma på något annat vi kan göra i närtid som har samma potential att lyfta svensk idrott.

Men först fem dagars avslutande valarbete.

– Det är en härlig anspänning och energi, en kul känsla. Men också skönt att det bara är en vecka kvar.

Publicerad:

LÄS VIDARE