”De har satt sig i plogbilen”

Sparkade Magnus Frisk om stormen i Skövde HF

avJohan Flinck

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Magnus Frisk

Den nya styrelsen i Skövde HF känner sig utsatt för ett drev av den sparkade tränaren Magnus Frisks familj med anhängare.

Frisk menar att det får de stå ut med.

– De ska ta sig en funderare kring hur de behandlar människor, säger han.

En infekterad strid rasar i Skövde HF.

I dagens Sportbladet ger ordföranden i den nya styrelsen, som sparkade tränaren och trotjänaren Magnus Frisk och hans handplockade gäng, för första gången sin version av allt som har hänt de senaste månaderna.

Den nya klubbledningen känner sig bland annat utsatt för ett drev där Frisks fru är en av frontfigurerna.

Sportbladet har talat med Magnus Frisk, som inte tycker att beslutet i november i sig om att han inte skulle få förlängt är konstigt.

– Det är ingen stor sak. Det är rimligt att man inte förlänger. Men man har inte fört en dialog. Det är märkligt att, när man varit så länge i en klubb, inte kan ha ett samarbete om framtiden. Jag hade mycket väl kunnat vara med i processen att ta fram en efterträdare då jag känner så mycket för klubben, säger Frisk.

”Går fram som plog”

Han menar att det handlat om ”personliga saker”.

– Det har väl funnits en uppfattning, som jag tycker är felaktig, att det inte går att samarbeta med mig. Jag har inte haft så mycket dialog med styrelsen som man borde ha egentligen.

– Det finns väl de som tycker att man kanske haft det för bra som seniortränare och att vi varit ett gäng som bara bryr oss om elitverksamheten. Men det har blivit att man riktat in sig mer på elitverksamheten och det är naturligt då klubben vuxit mycket under de åren jag varit där.

– Det tråkiga är att ingen från styrelsen kan säga att man kunde gjort något annorlunda. De går bara fram som en plog.

– Den sista lösningen (när han fick sparken just före kvalet) är den allra tråkigaste delen. Jag har inte fått någon rimlig förklaring. ”Få in mer energi”... ja, det kan man ju ha delade meningar om.

Efter att det stod klart att Frisk inte skulle få förlängt kontrakt, men innan han fick sparken, gjorde han klart med lokalrivalen Skara till nästa säsong.

– Det har säkert också spelat in i detta, säger han.

”Bundit ris till egen rygg”

Ångrar du något i det här?

– Ja, absolut.

Som vadå?

– Jag hade säkert kunnat söka mer dialog och frågat hur de ser på framtiden. Men det var ett frostigt klimat.

– Det är lätt att vara efterklok. Jag är inte bitter utan tycker mer att det är tråkigt.

Din fru ”beskylls” för att föra ett drev mot den nya styrelsen och som skadar klubben – vad tänker du kring det?

– När de gör vissa val och tar vissa beslut så är det klart att de förstår innebörden och konsekvenserna av det. Där får de inga sympatier från min sida. Det tror jag inte de får från någon. De kan fatta beslut, men hur man sedan genomdriver dem och behandlar människor tycker jag att de ska ta sig en rejäl funderare kring.

– Jag tycker att det är på sin plats att de får kritik. De får tåla den kritiken för jag får tåla entledigandet. Ingen klubbrepresentant sagt ett ord till mig.

Men att det har gått så långt som till hat-sms?

– Jag kan ju inte svara för vad andra människor, kreti och pleti, gör. Men jag tycker att den nya styrelsen gör sig till offer för beslut de själva tagit. Återigen: besluten har inte varit riktigt genomtänkta och hanteringen kunde skötts både snyggare och smidigare. De har bundit ris till egen rygg i sitt agerande. Man kan inte agera hur som helt utan att det blir konsekvenser.

Ersättarna ”sitter i plogbilen”

Det var Frisks framlidna mor Annliz som byggde upp klubben under många år. Han vill inte kommentera döttrarnas situation.

Men hur känner du med familjens historia i klubben när det nu blivit ett sådant här skyttegravskrig?

– Jag tycker att det är tråkigt men ju mer tiden går så blir jag allt mer övertygad om att det med en bättre dialog inte hade blivit några problem alls. Nu gick det för långt och växte till något som det inte hade behövt bli. Klubben finns kvar i mitt hjärta, men människor kommer och går.

När Frisk fick sparken just före kvalet i mars gick ett team med några av Skövdes största handbollsprofiler in och ledde laget över (det lyckade) kvalet. Bland dem fanns Andreas Larsson och Friska gamla spelare Anna-Maria Johansson och Therese Islas Helgesson.

– Man kan prata om val i livet och de har valt att gå in i stället. Jag har lite svårt att tolka det. Jag vet inte om de gör det med någon form av glädje och stolthet, men det gör de väl.

De har valt sida, tycker du?

– De har gjort ett val i alla fall. Det visar kanske att man sitter i plogbilen.

ARTIKELN HANDLAR OM