Stor ledning för Pontus Tidemand i Mexiko

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Pontus Tidemand leder i Mexiko
Foto: @World Media Agency
Pontus Tidemand leder i Mexiko

Pontus Tidemand stormar mot segern.

Han leder Mexikos VM-rally med över tre minuter.

- Jag är väldigt nöjd, säger han.

Den svenske världsmästaren i WRC2 inledde med att vara tvåa i Rally Sweden, nu kör han säsongens andra VM-deltävling, i Mexiko. Där väntar sten, grus, hetta och extremt höga höjder som påverkar både förare och motorer. Bilarna får sämre prestanda och föraren måste vara medvetna om det i sin körning.

– När det är 30 procent mindre syre får vi 30 procent mindre effekt från motorn. Det gör att det blir viktigt att behålla farten utan att köra för aggressivt med för många stopp. Man måste köra betydligt jämnare, säger Tidemand.

Tidemand leder stort i Mexiko

Svensken och kartläsaren Jonas Andersson inledde med att ta lendingen på den första sträckan och hade 2,4 sekunder inför fredagens tuffa bergskörning. Där möttes de av trånga hårnålar och VM-säsongens högsta punkt, 2700 meter.

– Jag är väldigt nöjd, vi har klarat oss utan incidenter trots att vägarna inte är helt lättkörda, säger Tidemand.

– Teamet har sett till att bilen går perfekt trots att vi tappar några hästkrafter på hög höjd och vi gjorde ett grundligt jobb på rekognoseringen, vilket är ett måste om man vill ta sig igenom det här rallyt. Jag gillar verkligen sträckorna, de är utmanande och det går inte att bara glida igenom oavsett position i tävlingen.

Foto: ULISES RUIZ / AFP
Stark comeback av Loeb

Nio sträcksegrar

Svensken imponerade genom att vinna nio av de inledande sträckorna och har nu en ledning på över tre minuter i WRC2 inför lördagens etapper.

- Vi har en stor ledning just nu, men vi ska ända till mållinjen och på vägen finns många risker - inte minst punkteringar med alla sten som dras ut i vägen. Det gäller att fortsätta med samma fokus och ha precis lika kul som vi haft idag, det är knepet.

Stark comeback av Sebastien Loeb

Det svenska ekipaget har kört så pass bra att det ligger åtta i WRC som leds av Daniel Sordo, sju sekunder före Sebastien Loeb. Den niofaldige världsmästaren från Frankrike gör comeback i tre deltävlingar i år, den första är helgens deltävling i Mexiko.

– Det har varit en fantastiskt dag, säger 44-åringen som inte kört WRC på tre år.

– Jag hade ingen aning om vad jag skulle förvänta mig, men detta är fantastiskt.

Under lördagen väntar ytterligare nio specialsträckor, totalt 140,35 km.

Följ Pontus Tidemand i guiden till WRC - alla datum, tider, sträckor och segrare

Publicerad: