Edsbyn jagar sitt elfte SM-guld

Foto: BILDBYRÅN
Thomas Liw.

avJohan Björck

SPORTBLADET

Senast Edsbyn och Sandviken möttes i en final var 2008. 

Då vann Edsbyn med 11–6. Nu jagar klubben sitt elfte SM-guld.

– Det är svårt att säga vem som är favorit, säger tränaren Thomas Liw.

Efter fem års uppehåll är SM-finalerna tillbaka i Uppsala och Studenternas IP. 

Regerande mästaren Edsbyn jagar sitt elfte SM-guld. Med endast fem förluster tog ett väloljat Edsbyn sig tämligen enkelt vidare till slutspel.

– Vi byggde på från förra säsongen och vi har i stort sett samma trupp. I och med detta fick vi ett bra utgångsläge i seriespelet som vi kunde ta med in till slutspelet, säger Edsbyns ytterhalv Hans Andersson.

”Var mer samlat försvarsspel”

Efter att ha seglat igenom grundserien stod man för tre raka segrar i kvartsfinalserien mot Bollnäs. Men i semifinalen blev det desto svårare – mot Villa-Lidköping krävdes det en femte och avgörande match för att nå finalen.

– Det var inte enkelt på något sett. Vi gick in med bra känsla från kvarten och hade vårt grundspel som vi kört med hela säsongen. Men det blev lite som att vi körde huvudet rätt in i väggen. Vi kände att vi behövde ta oss an Villa på ett annat sätt. Vi fick spela med ett mer samlat försvarsspel än vad vi inledningsvis gjort och vi hade bollen lite mer än vad vi normalt sett hade haft under säsongen, säger tränaren Thomas Liw.

Tredje finalmötet

För tredje gången i historien väntar Sandviken, etta i grundserien, i final.

– Saik är självklart ett väldigt starkt och skickligt lag. Det vet ju alla som är intresserade av bandy. De har ett grundspel som är intrimmat, det är kvalitet rakt igenom laget. Det är en tuff motståndare men det är två bra lag som är här för att göra upp om det. Det är svårt att säga vem som är favorit, säger Liw.

Finalen spelas 16.00 på Studenternas IP och sänds i SVT1.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM