Hamiltons perfekta seger

avAnna Andersson

Mästaren utökade VM-ledningen - Ericsson missade poäng

1 av 2 | Foto: Foto: TT
Hamilton vann igen

Lewis Hamilton tappade starten - sedan gjorde han allt rätt och vann Storbritanniens GP.

– Ni kan inte förstå hur lycklig jag är, säger han.

Marcus Ericsson däremot lyckades i starten - men missade poäng igen.

Felipe Massa tog starten från tredje positionen på griden och hade också länge ledningen av Storbritanniens GP.

– Min start var inte bra, jag hade inget bra fäste och det hade inte Nico heller, säger Lewis Hamilton efter loppet.

– Men det gjorde loppet spännande för fansen och det var ju bra.

Britten gick sedan in först i depå med sin Mercedes och han lyckades med sitt taktiska drag. Han tog över förstaplatsen när Massa gick in i depå med sin Williams. Nico Rosberg, även han Mercedes, körde upp sig till plats två.

Svårt väder

Under loppets slutskede kom det sedan en rejäl regnskur vilket gjorde det svårare för förarna. Hamilton tajmade sitt depåstopp perfekt och hämtade intermediates medan Rosberg låg kvar ett varv till innan han bytte däck, de två perfekta depåstoppen för Hamilton avcgjorde loppet.

– Det är  nog första gången i min karriär som jag hela tiden tog helt rätt beslut när det gäller däcken, säger Hamilton.

– Ni kan inte förstå hur lycklig jag är. Nu ska jag göra allt för att vinna VM.

Nico Rosberg körde in som tvåa bakom Hamilton och det betyder att de båda Mercedesförarna ligger kvar i toppen av VM-tabellen.

– Det var ett  bra race. Jag försökte att komma ikapp Lewis, men det var tufft, han tog rätt beslut när det gäller depåstoppen, säger Rosberg.

Sebastian Vettel, Ferrari, slutade trea.

– Hade inte regnet kommit hade jag inte tagit mig upp på pallen. Vi behöll kylan och väntade in det och det var helt rätt,  säger tysken som körde om de båda Williamsbilarna med Felipe Massa och Valtteri Bottas.

Trassel för Ericsson

Marcus Ericsson körde upp sig från plats 14 och hade chansen på en tiondeplats, men teamet fick inte till sina depåstopp i samband med regnskurarna. Man tog in svensken för intermediates för snabbt, fick byta däck till slicks igen och sedan göra ännu ett depåstopp för att byta till intermediates.

– När regnet kom så gjorde vi för många depåstopp, vi gav bort poängen till Fernando Alonso, säger Ericsson som slutade elva, en plats från poäng,  till Viasat Motor.

– Vi hade tiondeplatsen som i en liten ask, men sedan gick jag in i depå tre varv i rad och då tappade vi mycket tid. Jag såg honom på slutet, men hann inte ikapp honom. Det var otroligt synd, för vi hade chansen att ta poäng, även om vi egentligen inte hade farten till det.

Nu återstår ett F1-lopp innan sommaruppehållet, Ungerns GP den 26 juli. Tysklands GP har strukits ur kalendern.

ARTIKELN HANDLAR OM