Jonas Gustavsson: Showen har hittat hem

avJonas Gustavsson

SPORTBLADET

Det är dags för säsongens innebandy-höjdpunkt (sorry, innebandy-VM).

SM-finalerna är tillbaka på klassisk finalmark i Globen efter fyra års tillfällig exil i Malmö.

Även om eran med en avgörande finalmatch startade hos Globen-grannen Hovet känns det som att finalshowen hittat hem.

Sportbladets innebandyexpert Jonas Gustavsson.

Ett slutsålt Globen slår fortfarande det mesta i idrottsväg i Sverige.

Det är där den växande stormakten Falun ska befästa sin dynasti och ta tredje raka guldet. ­Dalalaget är gigantisk finalfavorit och många ­menar att röda mattan till pokalen redan är ­ut­rullad. Att finalen bara är en formalitet.

Så enkelt blir det inte.

Skrällgänget Linköping, i final för första ­gången, är en värdig utmanare. Östgötarna har spelat 16 raka matcher utan förlust efter ­ordinarie tid, har tvingat båda säsongens ­möten mot Falun till ­övertid och släppte in minst mål i hela SSL.

Linköping är slutspelbyggda

Coachen och slutspels-rookien Johan Astbrant har modellerat fram ett nytt Linköping, suddat ut hierarkier och skapat en väloljad lagmaskin. Bara det faktum att sena tillskottet och ego-boll­trollaren Mikael Karlsson numera backcheckar, accepterar begränsad speltid och säger att han mår dåligt av att släppa in baklängesmål är ett ­tydligt bevis på att Linköping hittat ett format som accepteras av alla.

Linköping är ingen bekväm motståndare. De är slutspelsbyggda, spelar fysiskt, tajt och är allmänt oömma. Ingredienser som i grunden passar bolltrillande Falun ganska illa.

Hade den här finalen avgjorts i bäst av sju ­hade Astbrant-manskapet inte haft en chans. I en enda match, vilket har sin tjusning även om den sportsliga rättvisan kan ifrågasättas, kan vad som helst hända.

Dags för Real Mora

Ändå är jag övertygad om att Falun grejar det här.

Anledningarna är flera: finalrutinen, ­vinnarmentaliteten och en spetskompetens i världsklass.

Spetsigast av de spetsiga är Alexander Galante Carlström. Den kaxige och frispråkige snajpern med det fantastiska skottet säger alltid att Faluns största motståndare är dem själva och han älskar att stjäla rampljuset i de stora matcherna.

Han har sudden-avgjort båda matcherna mot Linköping i år.

Han sköt två mål i finalen när Falun tog sitt första guld.

Han avgjorde i sudden i finalen när Falun tog sitt andra guld.

Jag skulle sätta en rejäl slant på Galante ­Carlström som matchvinnare i år också, men ­oddsen lär vara så låga att det är tveksamt om jag får tillbaka pengarna.

Damerna bjuder på drömfinal mellan SSL:s två i särklass bästa lag.

Kais Mora är innebandyvärldens svar på Real Madrid som värvade in sju stjärnlirare till i år – med bakgrund att man redan satt på ligans bästa trupp – och har varit storfavorit från start, medan Rönnby under vinterns gång vuxit fram som den stora utmanaren.

Rönnby i allmänhet och storskytten Madelene Backlund i synnerhet kan aldrig räknas bort. 23-årige Backlund – 103 poäng i år! – kommer ­sätta ett par bollar i finalen. Garanterat.

Men jag tror inte att det räcker.

Någonstans känns det dags för Real Mora nu. Laget har två finalförluster på tre år, fick ­uppleva ett bittert sudden-slut mot ­Djurgården i fjol och har samlat på sig tillräckligt mer rutin och hunger för att räcka hela vägen.

Därför blir det dubbel daladans i Globen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Innebandy