Andreas Almgren

Nya 800-talangen: "Skönt i skymundan"

Av: 

Erik Karlsson

19-årige Kalle Berglund går för medalj i sommarens junior-EM i Eskilstuna.

Foto: Foto: Stefan Mattsson

SPORTBLADET

Han är en ung, lovande 800-meterslöpare som gjort succé i landslagsdräkt och har en bakgrund som lovande lagidrottare.

Nej, vi pratar inte om genombrottsmannen Andreas Almgren – utan om Kalle Berglund, 19, som är redo att kliva ut ur skuggan på allvar i sommar.

– Det kan vara skönt att träna på i skymundan, säger han.

Förra veckan gjorde 800-meterslöparen Kalle Berglund, 19, debut i stora seniorlandslagssammanhang på lag-EM. Han gjorde, som vanligt i landslagsdräkten, ett kanonlopp och sprang in som sexa i tufft motstånd på 1.46,85. En tid som bara för ett år sen hade varit svenskt juniorrekord men som nu hamnade lite i skymundan.

Men Kalle Berglund är ganska van.

Smyger under radarn

När han förra året överträffade alla förväntningar och slutade sjua i JVM-finalen på 1.47,31 så sprang ett år äldre Andreas Almgren in som bronsmedaljör på juniorrekordet 1.45,65 och sedan dess har jättetalangen smugit under radarn.

– Jag ser det positiva, att man slipper all press och media som Andreas måste göra. Det kan vara skönt att träna på i skymundan, säger han.

Det känns inte som att folk inte uppskattar det du gjort tillräckligt?

– Nej, jag ser det som en motivationsfaktor, jag vill bli bättre. Annars kanske jag hade varit nöjd med 1,46-tider nu, och det kanske jag ska vara, men nu vill man bli bättre och utvecklas.

– Sen unnar jag Andreas all framgång. Vi har blivit väldigt bra vänner på den här resan.

Spelade hockey

De är inte bara väldigt goda vänner, de har också en liknande bakgrund. Andreas Almgren spelade fotboll på hög juniornivå i AIK ända fram till sena tonåren, i Kalle Berglunds fall handlade det om hockey.

– Jag började med hockey när jag var fem, sex år för pappa var hockeyintresserad och spelade själv. Sen spelade jag till jag var 16 år och spelade tv-pucken och var med på något landslagsläger.

– Men jag tycker friidrotten har varit roligare. Jag är mer av en individualist, jag gillar inte att när man själv kämpar fullt och sen inte alla andra göra det.

Siktar på junior_EM

Blekingekillen, från Jämshög utanför Olofström, har precis tagit studenten från Teknikprogrammet i Växjö där han bor och tränar och blickar nu framåt mot en sommar där han är redo att slå igenom.

Första stora målet är junior-EM på hemmaplan i Eskilstuna.

– Jag är rankad tvåa i Europa nu, då är det klart att man går för segern.

Men redan imorgon i Sollentuna hoppas han kunna vara med och rycka i en biljett till sommarens stora mästerskap.

– Det är svårt att säga hur loppet blir, det är inte omöjligt att kvala till VM (1,46.00 krävs red. anm) men jag är inte där och jagar någon kvalgräns, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Låna upp till 600 000 kr utan säkerhet via Lendo - se över dina möjligheter och ansök här.

Lendo

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Andreas Almgren

Friidrott