”Vi har enskilda samtal med några medarbetare”

Av: Marie Carlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

SVT:s sportchef om den upplevda rasismen på redaktionen

Per Yng.
Foto: MARGARETA BLOOM SANDEBÄCK
Per Yng.

Efter att David Fjäll gått ut och berättat att han blivit utsatt för rasism på SVT Sport, berättar nu SVT:s sportchef att han känner till problemet – och har vidtagit åtgärder.

– Vi har börjat med enskilda samtal med några medarbetare, säger Per Yng till Sportbladet.

Foto: TT
SVT:s David Fjäll.

David Fjäll, programledare på SVT Sport, berättar i en intervju med Expressen om hur han har utsatts för rasism på sin arbetsplats.

Nu svarar SVT Sports chef, Per Yng, på frågor om klimatet på redaktionen.

Vad är din bild av klimatet på redaktionen, finns det rasism?

– I grunden är det ett bra klimat. Men under våren har det av enstaka medarbetare sagts saker i besvikelse över uteblivna uppdrag, till exempel mästerskapsbevakning, som inte är förenliga med  SVT:s värdegrund, säger Per Yng till Sportbladet.

Hur märker man av det påredaktionen?

– Det är klart att i och med att vi på vårt årliga vårmöte tog upp detta som den viktigaste punkten och slog fast att det sätt vissa uttryckt sig på inte är acceptabelt så har det pratats på redaktionen. Vi i ledningen har känt stort stöd för att vi agerar så kraftfullt som vi gör.

Vad gör ni konkret för att motverka det?

– Efter vårmötet har vi börjat ha enskilda samtal med några medarbetare. Efter sommaren tar ett värdergundsarbete vid för att säkerställa att sånt här aldrig händer på SVT Sport igen.

Rör sig om "några få"

Hur många anställda rör det sig om?

– Några få.

Vissa anser, enligt Fjäll, att han och andra får uppdrag på grund av deras etnicitet. Vad säger du om det?

– Här får man uppdrag på kompetens och kvalitet. En kvalitet som SVT Sport ska ha är att spegla hela Sverige på ett relevant sätt.
David Fjäll har tvekat om sin framtid på SVT på grund av detta, vad tänker du om det? 
– Jag förstår honom. Och så får det inte vara på SVT Sport. Men vi har pratat mycket och länge. Jag och SVT Sports redaktion är glada och stolta över att David nu fortsätter att arbeta med oss.

Publicerad: