”Vågade aldrig hoppas att det skulle bli så här”

avMalin Wahlberg

SPORTBLADET

Första derbyt mellan AIK och Djurgården blev en stor publikfest: ”Det här kan lyfta svensk basket”

1 av 8 | Foto: Stefan Jerrevång

Dramatik, heta känslor och ett slutsålt och kokande Solnahallen.

En SM-final i basket?

Nej, derbyt mellan AIK och Djurgården – i divsion 2.

– Man vågade aldrig hoppas att det skulle bli så här, att vi skulle få uppleva det här i Sverige, säger AIK:s Erkan Inan efter 72-70-segern.

AIK och Djurgården har kört över allt motstånd och toppar division 2. Det första historiska derbyt mellan lagen skulle egentligen ha spelats i mitten av december men sköts upp på grund av säkerhetsskäl. Klubbarna anklagade varandra för att inte vilja samarbeta för att hitta ett nytt datum och efter att det till slut fastställdes har stämningen fortsatt att vara laddat.

AIK förstärkte laget med meriterade Erkan Inan för två veckor sedan och dagen innan derbyt panikvärvade Djurgården förre ligaveteranen Nils Hedström för att ersätta skadade Erik Andersson under toppmötet.

Det saknades med andra ord inte tändvätska inför. Biljetterna sålde slut dagen innan och drygt 1 800 personer fick Solnahallen att koka redan före uppkast.

– Otroligt. Helt makalöst. Jag tror att svensk basket får vänja sig vid dessa typer av tillställningar framöver och det är exakt det vi behöver, säger AIK:s lagkapten Serkan Inan.

”Inte många som varit med om det här”

På planen blev det en jämn första period. Men i den andra gjorde AIK ett ryck efter att Erkan Inan lett laget och det började hetta till på planen.

AIK hade 38-27 i paus och i den tredje perioden fortsatte hemmalaget att dryga ut sin ledning, mycket tack vare sitt trepoängsskytte.

AIK:s ledning var som mest uppe i 18 poäng och matchen kändes avgjord. Men Djurgården jobbade sig tillbaka och med 27 sekunder kvar var ställningen 69-67 efter att Yasin Merzough satt en trea.

Erkan Inan kunde dock sätta ett straffkast till 70-67 och AIK vann till slut med 72-70 efter att Djurgården dragit i en trea från halvplan i sista sekunden.

– Det var mycket känslor, två bra lag, härlig inramning. Vi var inte riktigt med i första halvlek och det gör att vi förlorar. Sen visar vi bra karaktär och kommer tillbaka, säger Djurgårdens coach Stefan Bergman som märkte att spelarna påverkades av inramningen.

– Absolut påverkade det i första halvlek, det är inte många som har varit med om det här.

”Kommer att bli hur stort som helst”

I AIK var glädjen enorm efter att spelarna fått fira med supportrarna.

– Jag är jätteglad. Sån här stor publik, de har en jättestor del i det här. Det är därför man åker utomlands för att spela, för att få uppleva det här. Nu får jag göra det på hemmaplan framför min familj och mina vänner och jag spelar med min bror, kan det bli bättre?, säger Erkan Inan, som lämnade proffslivet i Turkiet för AIK, och fortsätter:

– Det här kommer att bli hur stort som helst och jag vill vara en del av det. De får bygga ut hallen nu. Strunt i att det är division 2, det här är stort, man tänker inte ens på det.

Djurgårdens coach håller med.

– Det betyder allt för svensk basket att Djurgården och AIK är på väg uppåt. Det är det här som kan lyfta framför allt svensk basket, men också Stockholmsbasketen som är helt död på elitnivå, men här lever den i division 2, säger Bergman.

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket

AIK Basket