”Hatar tävlingar där publiken inte involveras”

avErik Karlsson

Publicerad:

Spex, volter, dans och halvskägg – höjdhoppsfinalen kan bli något extra

1 av 5
Gianmarco Tamberi.

PEKING. En showande kines med guldchans, två killar som har försökt på världs­rekordet och en formstark kanadensare.

Den manliga höjdfinalen lovar att bli något extra.

Och ja, så var det ju det här med halvskäggs­mannen från Italien.

När finalpasset inleds på VM:s sista dag är VM över för Sverige. Maratontjejernas lopp under natten mot söndag blir den sista blå­gula insatsen. Men finalkvällen lovar ändå att bli något extra, särskilt om man blickar bort mot höjd­kurvan.

Rent sportsligt var kvalet i fredags något av det bästa som gjorts, nio man var över 2,31 och de övriga som avancerade flög över alla höjder upp till 2,29 utan rivningar. Även finalen har alla förutsättningar att bjuda på höga höjder. Mutaz Essa Barshim och Bohdan Bondarenko har visserligen inte hoppat lika bra som i fjol, när de försökte på världsrekord, men är goda för 2,40 båda två. De utmanas främst av kanadensaren Derek Drouin med personbästa på 2,40 och ett kval som andades guldjakt.

Helskägg i kvalet

Men den här finalen har också två helt andra nyckelfigurer.

Den förste är Zhang Gouwei. Hemmahopparen, med ett årsbästa på fina 2,38, har gjort sig känd som en showare i friidrottsvärlden – och med ett fullsatt fågelbo i ryggen lär han inte ­tona ner dansadet och spexandet efter varje höjd.

Ändå är han inte på något sätt finalens mest extro­verte deltagare.

Det är en titel vigd åt Gianmarco Tamberi, italienaren som blivit känd som "halvskäggsmannen" efter att sedan 2011 tävlat i just ett halvt skägg.

I kvalet var han dock precis lika orakad i hela ansiktet.

– Du kommer känna igen mig i finalen, då rakar jag av det. Alltid i kval så har jag helt skägg. Jag vill inte ha ett halvt skägg om jag gör en skittävling. Halvrakningen måste göra en bra tävling, säger italienaren med årsbästa på 2,37 efter tävlingen.

Han säger att han lever på publikens jubel precis lika mycket som formen han tränat sig till. I kvalet blandade han lyckade tävlingshopp med att elda i gång publiken med volter, danser och segergester.

Är det inte slöseri med energi att göra bakåtvolter mellan hoppen?

– Nej, jag förlorar inte energi. Många säger det, men för mig är det viktigt att få publikens energi och det får jag på det här sättet.

Tamberi tror det kan krävas 2,38 för medalj. En höjd han tror sig ha i kroppen.

– Jag är i min bästa form någonsin, bättre än när jag hoppade 2,37 tidigare i somras.

Vill underhålla

Frågan är bara om han kan vinna över publiken i konkurrens med hemmahoppet Zhang Gouwei.

– Jag gjorde misstaget i kvalet att sätta i gång publiken – bara för att i ögonvrån se Zhang i den andra gruppen. Då tänkte jag "shit, de klappar bara för honom", det var därför jag hoppade så dåligt på 2,26. Han stal min uppmärksamhet! skrattar Tamberi.

I eftermiddag får vi se om han kan stjäla tillbaka strålkastarljuset. Klart är att ingen lär våga titta bort från höjdhoppskurvan under VM:s sista kväll. Det kommer inte Tamberi tillåta, i en intervju med magasinet Spikes formulerade han varför:

– Jag hatar tävlingar där publiken inte är involverad, därför försöker jag alltid underhålla dem.

LÄNK: Följ finalen här med start 12.30

De här är finalens höjdare

✓ Mutaz Essa Barshim, Qatar

Personligt rekord/Årsbästa: 2,43/2,41.

Kommentar: Haft en något svajigare säsong än i fjol. Men Barshim, som tränas av svenskpolacken Stanislaw Szczyrba, har kapacitet för över 2,40. En läcker spänst!

✓ Bohdan Bondarenko, Ukraina

Personligt rekord/årsbästa: 2,42/2,37.

Kommentar: Har haft dagar där man bara väntat på att Sotomayors världs­rekord ska ryka. Såg lite plågad ut i kvalet, skadad?

✓ Zhang Gouwei, Kina

Årsbästa/personligt rekord: 2,38/2,38.

Kommentar: Garanten för fest i dag. Lär hoppa högt på ren inspiration. På rätt dag räcker det till medalj, ja varför inte hela vägen till och med.

✓ Gianmarco Tamberi, Italien

Årsbästa/personligt rekord: 2,37/2,37.

Kommentar: Tidigare har det där halvskägget mest känns som tomt poserande från en medioker hoppare. Men nu är Tamberi med i medaljsnacket på allvar.

✓ Derek Drouin, Kanada

Personligt rekord/årsbästa: 2,40/2,37.

Kommentar: Den lågmälde kanadensaren såg grym ut i kvaltävlingen. Känns redo att slåss om guldet.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM