Holm: Djokovic kan bli större än Federer

SPORTBLADET

Superserben sitter säkert på tennistronen

Det regnade i New York, men det blåste inga stormvindar på tennistronen.

Novak Djokovic sitter säkert.

Superserben besegrade Roger Federer i US Open-finalen och kunde räkna in årets tredje Grand Slam-titel.

Fortsätter han i den takten kan han ha en mäktigare prissamling än Federer den dag han tackar för sig.

Foto: Sportbladets Stefan Holm.

Regnskur efter regnskur föll över Flushing Meadows, men tre timmar och 20 minuter efter utsatt starttid kom den i gång, US Open-finalen. Då hade dag blivit kväll i New York och kväll blivit natt i Sverige, men celebriteter som David Beckham, Sean Connery, Robert Redford, Anna Wintour och Hugh Jackman väntade tålmodigt på Arthur Ashe Stadium.

Fotbollsikoner, Hollywood-legendarer och modedrottningar i all ära, men den här natten lyste ingen stjärna starkare än Novak Djokovic. Han är lite för bra för att vara sann, den 28-årige serben. ”Nole” växte upp i Belgrad, flyttade som 13-åring till Nikola Pilics tennisakademi i München och bor sedan många år i Monte Carlo, men han spelar tennis som om han kommer från en annan planet.

Djokovic utnyttjade dålig serve

Roger Federer har sänkt motståndare efter motståndare med sin knockout-tennis och tog sig till final utan setförlust. Han hade bara förlorat två servegame på sin resa till titelmatchen, men även tidernas största tennisspelare har en överman.

Schweizaren servade dåligt i första set, satte bara 53 procent av förstaservarna och det utnyttjade förstås Djokovic. Världens bäste returnerare skaffade sig inte mindre än åtta breakbollar i första set och utnyttjade två av dem.

Bröt ner Federer mentalt

34-årige Federer, som spelade sin första US Open-final sedan 2009, kom tillbaka i andra set, men hela tiden kändes det som att det här var Djokovics match. Och det var det.

”Nole” bröt ner Federer, inte fysiskt men mentalt. Stora mästare spelar sin bästa tennis på de viktigaste poängen, och serben visade hur det fungerar i praktiken. Med stora delar av publiken och en legendar emot sig spelade han drömtennis när det som mest behövdes.

Han var illa ute i tredje set, men räddade två breakbollar vid ställningen 3-4, servade hem gamet och bröt Federers serve till 5-4.

Han var illa ute i fjärde set, då han var på väg att tappa en 5–2-ledning. Federer hade tre breakbollar till 5-5, men Djokovic hade svar på allt.

På den första breakbollen skickade han i väg matchens bästa andraserve, på den andra dundrade han in en kanonserve och på den tredje utmanade han både linjerna och Federer.

Det är inte tur.

Det är så de spelar, de största av alla stora spelare.

Vilken tennis det bjöds på emellanåt. Det påminde mer om revolverdueller än slagväxlingar. Pang, pang, pang. Djokovic och Federer sköt från höften, hårt, precist och skoningslöst.

Djokovic vann bara två poäng mer än Federer (147–145) i finalen, men han vann rätt poäng. Han räddade 19 av 23 breakbollar och utnyttjade själv sex av 13. Sedan stod han där, med ytterligare en gnistrande buckla över huvudet.

Novak Djokovic har nu tio Grand Slam-titlar i prisskåpet, och fler lär det bli. 28-åringen har vunnit nio av de 21 senaste Grand Slam-turneringarna, tagit sig till ytterligare sju finaler, nått fyra semifinaler och en kvartsfinal.

I år har han vunnit Australian Open, Wimbledon och US Open, och det finns inget som säger att han inte kommer vara lika dominant de närmaste åren.

Roger Federers rekord på 17 Grand Slam-titlar behöver inte stå sig i alla tider. Det kan slås av mannen som var numret större i årets US Open-final.

Hans namn är Novak Djokovic, och han sitter säkert på tennistronen.

ARTIKELN HANDLAR OM