Pistorius dom ändras – skyldig till mord

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Högsta domstolen kritiserade tidigare domaren

1 av 8

Åklagaren ville se Oscar Pistorius fälld för mord och överklagade till högsta domstolen.

I dag meddelades att åklagarsidan får rätt.

Det var i februari 2013 som Oscar Pistorius sköt och dödade sin flickvän Reeva Steenkamp genom en badrumsdörr i sitt hem. Efter en utdragen rättegång fälldes sprintstjärnan blott för vållande till annans död och dömdes till fem års fängelse. Efter gott uppträdande släpptes han i oktober ur fängelset efter endast tio månader för att avtjäna resten av straffet i husarrest.

”Måste ha förutsett”

Den sydafrikanska åklagaren var inte nöjd med domen och överklagade till högsta domstolen för att söka en eventuell morddom mot Pistorius – och i dag togs fallet upp hos domare Eric Leach.

Domare Leach gav åklagarsidan rätt på flera punkter och riktade hård kritik mot den ursprungliga domaren, Matilda Masipa.

– Han (Pistorius reds anm.) måste ha förutsett, och borde ha förutsett, att död skulle inträffa genom att skjuta skotten in i ett så pass litet utrymme. Han borde inte ha fällts för vållande till annans död, utan i stället för mord, säger domare Leach.

Enligt Sky News kommer Pistorius att tillbringa jul och nyår i husarrest innan han återvänder till fängelse. Minimistraffet som väntar är enligt Sky News mellan 15 och 20 års fängelse. Det kommer att fastställas i tingsrätten i Pretoria inom de kommande veckorna.

Hans sista utväg är enligt Sky News att överklaga till landets konstitutionella domstol.

Publicerad:

LÄS VIDARE