Ryska dopningsskandalen

Så skyddades de dopade inför VM

Av: 

Patrik Brenning

SPORTBLADET

Mailet skakar friidrotten – skulle stoppa tidningarnas attacker

Nick Davies och Lamine Diack vid en presskonferens.
Nick Davies och Lamine Diack vid en presskonferens.

Efter VM i Moskva 2013 avslöjades 16 ryska friidrottare som dopade.

Nu kan ett email avslöja hur Internationella friidrottsförbundet (IAAF) skyddade deras namn inför mästerskapet för att inte riskera Rysslands och friidrottens rykte.

Friidrottsvärlden är återigen skakat i grunden när ett hemligt mail, publicerat av franska Le Monde, nu påstås visa exakt hur det internationella förbundet skyddat dopade ryska idrottare. Mailet är adresserat den 19 juli 2013, 22 dagar innan VM i Moskva, och är skickat från dåvarande presschefen i Internationella friidrottsförbundet Nick Davies till marknadschefen Papa Massata Diack (son till före detta presidenten Lamine Diack).

”Fler skelett i garderoben”

I mailet ritar Davies, som efter att Sebastian Coe valdes till president för förbundet i augusti i år befordrades till vice generalsekreterare, hur Ryssland ska skyddas från dopningsskandaler inför hemma-VM. Förslagen innebär bland annat en ”inofficiell PR-kampanj” och att använda Coes politiska inflytande för att stoppa ”brittiska tidningars attacker på Ryssland”.

”Vi måste sätta oss ner med antidopningsbyrån för att förstå exakt vilka skelett Ryssland fortfarande har i garderoben när det gäller dopning. Jag tror att vi borde ha avslöjat de här idrottarna för länge sen men nu gäller det att vara smart”, skriver Nick Davies och fortsätter:

”De här idrottarna borde självklart INTE vara med i något ryskt lag under de här världsmästerskapen och Valentin (Balakhnichev, president i ryska friidrottsförbundet) borde pressas till att se till att så blir fallet. Om de skyldiga ändå inte tävlar kan vi lika gärna vänta till efter VM med att avslöja namnen. Eller så avslöjar vi en eller två SAMTIDIGT som idrottare från andra länder”.

Fick 14 miljoner i mutor

Mailet är den senaste pusselbiten i en gigantisk skandal kring mörkläggningen av ryska dopningsfall som under hösten skakat friidrotten. Lamine Diack, IAAF-president 1999-2015, har i förhör bland annat erkänt att han tagit mutor på 14 miljoner kronor från just Valentin Balakhnichev för att, med hjälp av sonen Papa Massata Diack, förhala dopningsfallet med ryska marathonlöparen Lilya Shobukhova.

Sebastien Coe har enligt The Guardian avböjt att kommentera det nu publicerade mailet och Nick Davies förnekar att han skulle gjort något fel.

”Ingen plan blev satt i verket efter det mailet och det finns ingen möjlighet att en strategi eller en mediaplan skulle störa antidopningsarbetet”, skriver Davies i ett uttalande och menar att mailet bara var ett utbyte av idéer och tankar kring de stora utmaningar som tävlingens anseende stod inför.

Under fyra månaderna efter VM i Moskva 2013 avslöjades totalt 16 ryska friidrottare som dopade.

ANNONS

Jackpot på Europatipset – 6 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Rysk klass på svensk antidoping

ÄMNEN I ARTIKELN

Ryska dopningsskandalen

IAAF, International association of athletics

Ryssland

Dopning

Friidrott