Ännu en svensk tar över världsstjärna

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Nya svenska tränaren: "Han är en ikon"

Mikael Tillman, till höger, med Magnus Norman som tränar Stanislas Wawrinka.
Foto: Bildbyrån
Mikael Tillman, till höger, med Magnus Norman som tränar Stanislas Wawrinka.

Titta, en till.

Svensk tennis visar storklass när de nu tar emot världsspelaren Gaël Monfils.

Den 19-rankade fransmannen ansluts till svenska tennisakademin Good to Great och får rutinerade Mikael Tillström som ny tränare.

Foto: AP
Gaël Monfils.

Att svensk tennis har ett bra rykte är det inget snack om.

Nu är det bekräftat igen - ännu en svensk tennistränare får nytt internationellt tillskott i träningskalender. Det nya tillskottet är ingen mindre än den franske världsspelare Gaël Monfils, 29. Monfils ansluter sig till den svenska tennisakademin Good to Great och får Mikael Tillström som tränare. Den tidigare världssjuan från 2011 och semifinalist i Grand Slam-tävlingen Franska öppna 2008, går i Roger Federer och Andy Murrays fotspår och anlitar svenskt.

– Hans stora karaktär, han som person och tennisspelare kommer tillföra mycket till vår akademi. Många har honom som idol och att nu få möjligheten att se honom på nära håll och dessutom träna och sporra honom betyder mycket för de andra spelarna, säger Mikael Tillström, tränare och en av grundarna av Good to Great på telefon från Genéve till Sportbladet.

Fransmannen är god vän med Stanislas Wawrinka, 30, som sedan några år tillbaka även han är medlem i Good to Great. Chansen att de snackat ihop sig är stor menar svensken,

– Svensk tennis och vår akademi har gott rykte och sen tränar man och reser mycket tillsammans så det kan nog vara på den vägen han fått upp ögonen för mig, men jag vet inte, säger Tillström.

”Handlar om förtroende”

Samarbetet går ut på att svensken ska ansvara för 29-åringens träning tillsammans med hans fystränare och bli en del av teamet. Men ingen av dem kommer flytta till den andre, istället blir det en del flygresor,

– Träningarna kommer läggas på lite olika ställen, det har vi inte hunnit gå igenom ännu. Det är ju inte så många veckor kvar på året, vi ser vad som händer i november, december och tar upplägget därifrån. Jag kommer fortsätta vara mycket i akademin, säger Tillström.

Allt börjar med en veckas träningsläger inte långt ifrån där Monfils är bosatt, Genéve, Schweiz. På plats just nu i Genéve handlar veckan om att lära känna varandra bättre,

– Det jag hoppas på och som han själv säger är att det kommer bli skillnad. För mig handlar det om att han ska ha förtroende för mig. När det rör sig om en sådan här bra spelare kommer det handla om att förbättra detaljer. Vi kommer ju inte förändra hela hans spel, utan bara detaljer just nu, säger Tillström.

”Helt uteslutet”

På ATP-touren kan vi se mycket svenskt. De stora målen för 19-rankade Gaël och Tillström är att vinna någon av de stora Grand Slam-tävlingarna samt att ta sig till slutspel.

– Jag har högt ställda mål med min tennis och jag är övertygad om att jobba med Good to Great och Mikael Tillström som min nya tränare kommer att ta min tennis till en ny nivå, säger Gaël Monfils i ett pressmeddelande.

Men om fransmannen kan börja spela för Sverige i framtiden är Tillström mycket kritisk till,
– Det tror jag inte. Han är fransman och en ikon i Frankrike. Det är helt uteslutet, vi får vara glada om vi kan få ihop honom med akademin och spela med våra andra spelare. Där kan han tillföra mycket, avslutar Tillström.

Publicerad: