Razzia på internationella skidskytteförbundet

Foto: Sergei Grits / TT / NTB Scanpix
SPORTBLADET

Det har stormat kring Internationella skidskytteförbundet (IBU) och dess hantering av dopningsfrågor.

Nu rapporterar österriskiska tv-kanalen ORF att polisen genomfört en razzia på förbundets kontor i vad som ska vara en dopningsrelaterad undersökning.

– Jag är beredd att åka till Salzburg om det behövs, säger svenske representanten i IBU, Olle Dahlin.

IBU har fått stenhård kritik för sitt sätt att agera i antidopningsfrågan. När man beslutade att förlägga världscupavslutningen i ryska Tiumen trots att landet inte har en fungerande antidopningsverksamhet radades avhoppen upp.

Förutom svenske OS-stjärnan Sebastian Samuelsson valde USA, Tjeckien, Kanada och Ukraina att helt bojkotta tävlingarna.

Har pågående utredning

Nu rapporterar ORF, enligt Kleine Zeitung, att förbundets huvudkontor i Österrike har har fått polispåhälsning. Enligt kanalen ska den federala polisen gjort en razzia i byggnaden och gått igenom flera rum i jakt på material som ska gälla någon form av dopningsärende.

Den österrikiska och italienska polisen har sedan tidigare en utredning igång gällande dopningsbrott i det kazakstanska skidskyttelandslaget där upprepade razzior genomförts.

Olle Dahlin är ordförande i svenska skidskytteförbundet och också en del av IBU:s styrelse. Han vet i nuläget ingenting om anledningen till razzian.

– Jag fick information om att det hänt tidigt i morse, men det finns inget uttalande från polisen vad de var ute efter. Vi ska få mer information under dagen, säger han.

Uppgifter om att det är kopplats till dopningsbrott, vad säger du om det?

– Det vill jag inte spekulera kring.

Pekas ut av Rodtjenkov

NRK rapporterar att den ryske visselblåsaren Grigorij Rodtjenkov, i en intervju förra torsdagen, berättar om en stark koppling mellan ryska skidskytteförbundet och IBU där flera blodpass ska ha förstörts och manipulerats när de visat misstänkta värden.

– Det har absolut handlat om korruption, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM