Nya planen – ska få mer än 100 miljoner

Ska göra om systemet helt

avAndreas Käck

Foto: John Bazemore / TT / NTB Scanpix

PGA-tourens slutspel, FedEx Cup, ska göras om till nästa år.

Det avslöjar nyhetsbyrån AP.

Ett helt nytt format ska införas – och prispengarna (100 miljoner kronor) ska höjas.

Slutspelet – som vi känner det i dag – infördes säsongen 2007.

Det var ett sätt för PGA-touren att förlänga säsongen och avsluta det hela med ett stort spektakel för såväl spelarnas som publikens skull.

Det nuvarande formatet ser ut så här.

  • Under hela säsongen får spelarna så kallade ”FedEx Cup-poäng”. Poäng som sedan ligger till grund för ställningen (som en slags tabell) när slutspelet väl drar i gång.

  • Slutspelet består av fyra deltävlingar. I den första, Northern Trust, får de 125 spelare med flest ”FedEx Cup-poäng” delta. 100 av dem går vidare till den andra deltävlingen, Dell Technologies Championship. 70 går sedan vidare till den tredje, BMW Championship. Därifrån går 30 vidare till Tour Championship, den stora finalen.

  • Inför finalen räknas poängen om så att samtliga 30 spelare ska ha en teoretisk chans att vinna det totala slutspelet. Dock har topp 5 allt i egna händer då en seger i Tour Championship också innebär totalseger i slutspelet.

Låter det komplicerat?

Det är det.

”Konstig känsla”

Systemet innebär exempelvis att en spelare inte nödvändigtvis måste vinna Tour Championship för att ta hem totalsegern i FedEx Cup (och dess bonus på 10 miljoner dollar).

Det var precis vad som hände i fjol då Xander Shauffele vann Tour Championship, medan Justin Thomas kom tvåa – men ändå vann det totala slutspelet.

– Det är en konstig känsla, sa Thomas.

– Jag står här som tvåa, men jag får ett ganska okej tröstpris…, sa han och syftade på de 10 miljoner dollarna.

Görs om helt

Nu tänker PGA göra om slutspelet helt för att slippa just sådana scenarion.

Nyhetsbyrån AP har pratat med fem personer från organisationen, som alla uttalar sig anonymt, men som bekräftar hur det nya formatet ska se ut.

  • Spelaren som samlat på sig flest poäng i den vanliga PGA-säsongen – och som således kliver in i slutspelet som ledare – belönas med en bonus på 3 miljoner dollar.

  • Det ska spelas tre slutspelstävlingar i stället för fyra.

  • I den sista – den stora finalen på East Lake i Atlanta – ska poängen slopas helt. I stället ska spelarna starta turneringen på ”minusslag”, baserat på ställning i totalen. Ledaren ska starta på tio slag under par, den 30:e och sista spelaren startar på par. På så sätt kommer den som vinner Tour Championship också att vinna hela slutspelet.

  • Bonusen för att vinna slutspelet, som just nu ligger på 10 miljoner dollar, ska höjas. Hur mycket är ännu inte fastställt.

Stenson vann 2013

Personerna som avslöjar planerna för AP poängterar att ingenting är spikat i nuläget. Men högst troligt är det så här FedEx Cup-slutspelet kommer att se ut framöver, från och med nästa säsong.

Hittills har vi haft en svensk vinnare i FedEx Cup. Det var Henrik Stenson år 2013.

Årets slutspel har precis börjat. I helgen spelades Northern Trust, den första av fyra tävlingar. Två svenskar finns med i slutspelet: Alex Norén och Henrik Stenson. Norén ligger 43:a inför den andra deltävlingen, Stenson ligger 55:a.

ARTIKELN HANDLAR OM