Wegerup: Hon är vår nästa stora stjärna

SPORTBLADET

rio de janeiro. Hennes succéinhopp hamnade i skuggan av straffdramat.

Men mot Brasilien kan hon få en huvudroll från start.

Stina Blackstenius, Sveriges nästa stora stjärna på den svenska fotbollshimlen.

Journalistik är 10 procent handling och 90 procent väntan. Det har jag ofta påmints om under mina 22 år i yrket, även denna lördagsförmiddag i Rio de Janeiro. Vi hade nyss kommit från Brasília, damlandslaget tog mark en timme senare i OS-huvudstaden.

Rio tog emot med öppen famn, bredde ut sig under oss när vi gick ner för landning; en kurvig skönhet med gröna berg, blått, blått hav och stadens kaos på avstånd, så där från ovan.

Sen stod vi där och väntade och väntade tillsammans med ett tämligen massivt mediauppbåd. Till höger svensk tv, till vänster brasiliansk. Tidningar, radio. Alla vill höra om Sveriges historiska seger mot USA och den semifinal som nu väntar mot Brasilien, på Maracanã.

Äntligen verkar svenskorna kunna slappna av

Australien bjöd som väntat på hårt motstånd mot brassorna i sin kvartsfinal. Sverige kommer att behöva spela samma hårda, kompromisslösa fotboll för att ha en chans mot hemmalaget, värdnationen. Inramningen kommer att bli sanslös och äntligen verkar de svenska tjejerna ha slappnat av, ha hittat den rätta OS-känslan för att kunna njuta av utmaningen och inte knäa under den.

Som Stina Blackstenius, 20 år ung och med bara 21 spelade minuter här i Rio när hon byttes in mot USA. Ändå helt orädd, så iskall i det avgörande läget, när chansen kom.

Hennes insats, hennes oerhört viktiga mål, kom lite i skymundan i straffdramatiken och segeryran. Men så här, dagen efter, riktades många kameror mot den spelare som spås bli vår nästa stora anfallsstjärna. Visst är diamanten Blackstenius oslipad, men hon har all potential för att bli en av de mest lysande juvelerna i det svenska smyckeskrinet.

Som spelartyp är hon inte helt vanlig i damlandslaget, hon förenar snabbhet med urstyrka och en känsla för att göra mål som skulle hedrat även en måltjuv som Milan-legendaren ”Pippo” Inzaghi. Blackstenius blev bästa målskytt i F19-EM när Sverige tog guld i fjol.

I fredags mot USA visade hon att hon på allvar är redo för den större scenen. Men hon erkände också, leende inför oss, att hon nog inte varit mogen att ta en straff. Hon har fortfarande långt att vandra på vägen mot erfarenhet och rutin. Men de första snabba, målmedvetna stegen lovar oss så mycket mer.

Fick en amerikansk ursäkt från oväntat håll

Inte bara journalister utan även en pilot från Delta Airlines drog i Blackstenius. ”First officer Ted” berömde Stinas mål och Sveriges spel och bad å alla amerikaners vägnar om ursäkt för Hope Solos uttalanden om fega svenskor.

Pia Sundhage, hon skrattade bara lite underfundigt när jag frågade om Solo, segern och känslan så här dagen efter. Den svenska förbundskaptenen stod där bland kameror och mikrofoner och rånjöt.

Laget hade fått ledigt från träning, givits en dag att vila och samla kraft och surfa på glädjevågen.

Sen börjar allvaret på nytt, förberedelserna, vägen mot revansch på Brasilien efter den svidande storförlusten senast.

Stina Blackstenius kan bli en ny schackpjäs från start när Pia Sundhage ställer upp sin spelplan. Den arma Fridolina Rolfö kom haltande på kryckor på flygplatsen, OS är över för hennes del. Efter att ha visat att hon är redo uppgiften mot USA talar mycket för att Blackstenius tar hennes plats i startelvan. ”Jag är beredd”, sa 20-åringen innan hon drogs vidare till nästa tv-kamera.

Det är lika bra att hon vänjer sig.

ARTIKELN HANDLAR OM