Slog sitt ”pers” fem gånger på träningen

SPORTBLADET

Ståhl i kanonform inför OS: ”Bättre än nånsin”

RIO MAJOR. Daniel Ståhl inledde uppladdningen inför OS med ett monsterpass på precampen i portugisiska Rio Major.

– Han hade fem kast över 67 meter. Han är bättre än någonsin just nu, säger hans isländske tränare Vésteinn Hafsteinsson.

Daniel Ståhl landade i Portugal på lördagskvällen och genomförde sitt första träningspass på söndagen.

Medan vrålet steg ur diskusringen gjorde han fem kast som var längre än hans nysatta personliga rekord på 66.92.

– Men träning är en helt annan sak än tävling, säger Ståhl själv.

– Men det var härligt. Jag kände mig lite mosig efter flygresan i går.

Det är den sista finslipningen inför OS för Daniel Ståhl som är friidrottens absolut största medaljhopp i Rio tillsammans med längdhopparen Michel Tornéus.

Tränaren imponerad

Och tränaren Vésteinn Hafsteinsson fortsätter att imponeras.

– Ja, det jag är nöjd med i hans utveckling är att han kastat 2,5 meter längre i snitt jämfört med i fjol. Hans genomsnitt det här året ligger på 63.70. Han har kastat 69.90 på träningen och han har en kapacitet på 68-70 meter om han skulle få ut allt i Rio, säger Vésteinn Hafsteinsson.

– Han är den största talang jag någonsin tränat. Han har alla förutsättningar att bli bäst i den här grenen. Han är bara 23 år och själv har jag sett OS 2020 och 2024 som de stora målen.

– Men utvecklingen har gått snabbare än jag trodde. Han är tillräckligt bra för att placera sig redan nu. Han har alla förutsättningar. Men jag tar inte ut något i förskott. Jag har varit med förr och det är små marginaler.

Daniel Ståhl var femma i VM i Peking förra året och hade samma placeringen i EM-finalen i Amsterdam i början av juli.

Och han har ett färskt personbästa på 66.92 från en tävling i Ungern den 18 juli.

”Blir rock'n'roll”

Men varken Vésteinn eller Daniel själv pratar om medaljer i OS, trots att båda vet att kapaciteten finns. Ja, till och med för ett OS-guld om han skulle få ut max i en OS-final.

– Min målsättningen är att ta mig till final. Sedan blir det bara rock'n'roll och att försöka ha kul som i VM i fjol. Allt kan hända, både i kval och final, säger Daniel.

Han kommer att stanna här i värmen i Rio Major till den 4 augusti, då planet lyfter mot Rio och hans första OS.

– Jag är den förste friidrottaren som åker till Rio. Jag vill inte missa invigningen på mitt första OS. Det ska bli häftigt. Har har lovat mig själv att vara med på minst tre OS. Det kan bli fyra också. Just nu känns det som jag kommer fortsätta tills jag blir 40.

Än så länge är Daniel Ståhl ende friidrottaren på SOK:s precamp i Rio Major. På måndagen landar Michel Tornéus och sedan fylls det på efter hand. En mellanstation och sista uppladdning inför OS-äventyret i Rio.

✓ Bildspel av Peter Wixtröm

ARTIKELN HANDLAR OM