Sjöströms succé: Tredje raka guldet

SPORTBLADET

Taktiken: Höll ner huvudet och körde allt

1 av 3

2012 vann Sarah Sjöström EM-guld på 100 meter frisim.

2014 försvarade hon titeln.

2016 fullbordade 22-åringen ett gyllene hattrick.

– Sista fem meterna försökte jag bara hålla ner huvudet och köra allt, säger hon till TV12.

I går vann Sarah Sjöström EM-guld på 50 meter fjärilssim. I dag hade hon sin första medaljchans på en OS-distans, då det vankades final på 100 meter frisim.

I försök och semifinal plaskade sig Sarah lugnt vidare på 54,04 och 54,55, vilket är tider hon närapå kan prestera i sömnen.

Till finalen krävdes mer.

Och jodå, Sarah hade mer att ge.

Föstafemtian gick på 25,80, nio tiondelar bättre än i semin. På hemgången drog svenskan ifrån holländskan Ranomi Kromowidjojo och vann guld på 52,82.

Hattrick i guld

Tiden är bara femton hundradelar över Sjöströms svenska rekord, vilket blir än mer anmärkningsvärt av att hon är nertränad och sparar formtoppen till OS i augusti.

– Det var ett väldigt spännande lopp. Det är skönt att det gick bra igen. Jag ville gå under 53 så det var väldigt skönt att jag gjorde det, säger Sjöström till TV12.

Hon berättar att målgången brukar strula på hundra fritt, men att dagens avslutning var en av de bästa hon har gjort.

– Jag tror att både Carl (Jenner) och Andrej (Vorontsov) är väldigt nöjda med det.

Segern fullbordar ett hattrick.

Sjöström vann EM-guld på hundra meter frisim 2012 i Debrecen och 2014 i Berlin. Guldet i London var därmed hennes tredje raka på långbane-EM. Därtill har hon tre VM-silver på sträckan som borde vara hennes näst bästa OS-chans, bakom hundra fjäril.

"Fick en kallsup"

I övrigt var det en fin svensk dag i bassängen.

17-åringen Sophie Hansson stred tappert i karriärens första större individuella final. Hon nafsade på bronsmedaljen i 90 av 100 meter bröstsim, men föll sedan igenom fältet och blev åtta på tiden 1.07,99.

– Jag fick tyvärr en kallsup på hemvägen som gjorde att jag inte kom in i simningen. Men vad fan, jag är nöjd ändå, säger Hansson till TV12.

Personligt rekord av Björk

Erik Persson simmade starkt i semin på 200 meter bröstsim. 2.11,13 var fältets femte bästa tid och tog 21-åringen till morgondagens final.

Jesper Björk slog personligt rekord på 200 meter fjäril, men inte ens 1.58,49 räckte till final. Dit gick heller inte Stina Gardell som hade tionde bästa tid i semifinalerna på 200 meter medley.

ARTIKELN HANDLAR OM