Paldanius mot OS efter rysare

Foto: Bildbyrån
Paldanius
SPORTBLADET

Det kunde ha blivit karriärens sista lopp – i stället blev det en succéstart som tog kanotisten Sofia Paldanius mot hennes femte OS.

Tillsammans med Karin Johansson vann hon kvalet i Duisburg och tog en OS-plats i K2 500 meter – i deras första tävling.

– Det är helt otroligt. Jag har euforiska känslor, utbrister Paldanius.

Det svenska paret knep OS-platsen efter en superspurt där Österrike besegrades med 66 tusendelar. Bara segraren kvalade in.

– Vi låg efter i 499,5 meter, men det är ju på slutet det avgörs, säger Karin Johansson och skrattar.

Hon har chansen att göra sitt andra OS efter debuten i London 2012.

Linnea Stensils kvalade in på K1 200 meter efter att ha blivit tvåa i finalen och kan få göra OS-debut i Rio.

Om de nu får åka.

SOK avgör

Även om trion har gått igenom Internationella kanotförbundets nålsöga är det slutligen Sveriges olympiska kommitté (SOK) som avgör. Verksamhetschefen Peter Reinebo ville på stående fot inte lämna några garantier.

– Vi har vår nästa uttagning i slutet av maj och just nu har vi ganska många som står på gränsen. Vi får analysera det här noga, säger Reinebo till TT.

För veteranen Paldanius, 37, är kvalvinsten en gigantisk framgång. Hon drabbades av diskbråck i ryggen i vintras och trodde att OS-chansen var borta.

Mycket att förbättra

För två månader sedan kunde hon börja paddla igen.

– Jag känner bara stor tacksamhet, gentemot min kropp som fixade det här och allt stöd jag har haft när jag har tänkt att det var kört. Hade vi missat så kanske min kanotkarriär hade varit över. Nu är dörrarna öppna.

TT: Vad kan ni göra i Rio om ni får grönt ljus?

– Det finns jättemycket kvar att förbättra. Vi kanske har 25 pass ihop sammanlagt sedan i december, medan våra konkurrenter kanske kört 500 pass. Sedan kan jag förbättra min form mycket eftersom jag inte har kunnat träna som jag velat. Så det kan hända jättemycket, det här var ju vår första tävling, säger hon.

Sofia Paldanius har gjort fyra OS tidigare, tre gånger har hon tävlat och en gång var hon uttagen som reserv. För fyra år sedan kom hon fyra i K1.

Även Erik Sandbacka och Christian Sandqvist tävlade om en OS-plats på K2 200 meter, men missade efter att ha slutat sjua.

Den ende kanotisten som hittills fått klartecken från SOK är Petter Menning.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS