”Gäddans” nya knock direkt i första ronden

1 av 2
SPORTBLADET

Adrian ”Gäddan” Granat nämns världen över som en av de mest spännande nya tungviktsproffsen i boxning.

Han har det senaste året sparrat med världsstjärnorna Vladimir Klytjko och Alexander Povetkin. Då ska han inte längre behöva möta slagpåsar som Saul Farah från Bolivia.

– Jag gjorde vad som skulle göras, säger Gäddan.

Foto: Sportbladets Stefan Alfelt.

Gäddan slog i princip tre slag. Farah gick ner för vartenda ett av dem och i sista sekunden av första ronden var pinsamheten i tyska Kassel över.

– Jag har fått bra motståndare fram till denna, men hur bra boxare jag än möter ser de dåliga ut när jag slår ut dem snabbt. Jag vet inte allt om alla motståndare men den här killen hade en bra lista med sju raka segrar. Som en journeyman såg det bra ut på pappret och vinsten ger mig rankingpoäng.

Man kan hävda att Farahs matchlista med 59 segrar, 20 förluster och tre oavgjorda var ett bevis på att Gäddan skulle få möta en rutinerad motståndare. Men eftersom man i Sydamerika kan fixa en proffsgala på vilken pizzeria som helst vecka efter vecka säger en sån lista ingenting.

Inte värdigt ”Gäddan”

Ingenting annat än att 202 cm långe Adrian Granat inte ska ställa sina 113 kg i samma ring som en 178 cm kort 119­-kilosloser. Det var inte värdigt Gäddans talang. Det utvecklar inte honom ett smack och man kan bara beklaga att Viaplays lovvärda fightingsatsning kommit igång så att vem som helst kunde se skräpet.

Sparringen mot världsstjärnorna har gett Gäddan oändligt mycket mer än den här typen av lätta segrar.

– Speciellt som jag spöat dom, säger Gäddan om träningen med Klytjko och Povetkin.

Hans matchlista är nu 13–0–0 med 12 knockoutvinster. En segerrad som öppnar möjligheter.

– I höst blir det ett tungt namn. Jag vill ha minst en topp 20­kille i Hamburg.

Självklart går det inte att klandra Gäddan för segern över Farah. Han gjorde sitt jobb och kunde knappast expediera sin motståndare snabbare och effektivare än han gjorde.

Problemet är bara att det blev en meningslös match även om den ger ännu en snygg förstarondsknock i statistiken.

Tuffare för Fornling

Sven Fornling hade det betydligt tuffare mot Jevgenij Makhtjeienko från Ukraina. Sven boxades som han brukar med ganska öppen gard och blixtrande kontringar enligt modellen ta en och ge igen med två smällar.

Det hade funkat i tio raka matcher men när Makhtjeienko svingade in sin höger och hittade rätt med uppercuten kunde Sven inte längre försvara sig. Han var groggy och ände bort blicken åt fel håll när slagen kom och domaren gjorde det enda rätta och bröt matchen.

För det så positiva träningsfenomenet Sven Fornling blir förlusten förhoppningsvis en väckarklocka. Han måste få till ett bättre försvar än att lita på en hård käke. Resten av boxningen har han i sig.

ARTIKELN HANDLAR OM

Boxning