Sarahs nya monstertid: ”Kan simma snabbare”

SPORTBLADET

I morse kändes det ruttet för Sarah Sjöström på paradsträckan 100 meter fjäril.

I finalen av Swim Open i Stockholm noterade hon 55,68 – tidernas näst snabbaste tid på distansen.

– Det kändes som ett världsrekord ändå, säger hon.

Foto: Sarah Sjöström.

Det finns bara en simmare som någonsin har simmat snabbare på 100 meter fjäril än vad Sarah Sjöström just gjorde i Eriksdalsbadet i Stockholm. Sarah Sjöström själv.

På VM i Kazan i somras vann svenskan guld på världsrekordtiden 55,64. Den tiden, snarare än konkurrenterna, var riktmärke när hon dök i vattnet på stortävlingen Swim Open i Stockholm under torsdagkvällen.

Efter 25 meter ledde Sjöström. Vid vändningen visade klockan 26,01, vilket är 16 hundradelar snabbare än världsrekordet.

Stor förvåning

I mål hade 22-åringen noterat tidernas näst snabbaste tid på distansen. 55,68 är fyra hundradelar från hennes eget rekord.

För Sjöström var resultatet överraskande. Hon är formtoppad och vet vad hon är kapabel till, men 57,75 på morgonens försök pekade mot en mer blygsam finaltid.

– Det kändes så jävla dåligt på försöken. Jag hade inte räknat med att simma ner på de här tiderna. I morse funkade det inte alls. Jag hade inte blivit förvånad om det blivit 56,5. Det känns helt otroligt att man kan förbättra sig två sekunder i finalen, säger hon.

”Kan simma snabbare”

Att sätta alla detaljer och simma på 55,68 vore fenomenalt. Det som borde skrämma alla guldaspiranter på 100 fjäril är att Sjöströms lopp var långt ifrån perfekt.

– Jag anade att det gick fort med tanke på hur mycket jag ledde med. Jag nästan kollade upp på tavlan, det var lite onödigt. Där förlorade jag någon tiondel. Jag ville lite för mycket, säger hon.

Så hur fort kan det gå i Rio? Sarah är inte typen som ägnar sig åt noggranna spekulationer, utan konstaterar bara:

– Jag tror att jag kan simma snabbare också. Jag kommer inte perfekt in i vändningen eller målgången. Det är mycket detaljer fortfarande som det är Sumsim-klass (svenska ungdomsmästerskapen i simning, reds anm)  på. Det är inget världslopp.

ARTIKELN HANDLAR OM