Sverige kraftsamlar inför tuffa EM–kvalet

SPORTBLADET

"Det kommer bli ett jäkla drag"

1 av 2 | Foto: Svenska basketbollsförbundet.

Sverige hamnade i svårast möjliga EM–kvalgrupp i basket med Bosnien-Hercegovina och Ryssland.

Då kraftsamlar Sverige med att spela på Hovet inför ett knallgult hav 14:e september.

– Tankarna går till Golden State Warriors hemmamatcher i slutspelet, säger Johannes Wohlert, marknadsansvarig på svenska basketbollsförbundet.

Sista augusti drar det svenska basketherrarnas EM–kval igång. Och gruppen som Sverige lottades i är en riktigt mardrömsgrupp. Förutom Sverige finns Bosnien-Hercegovina och Ryssland – två jättenationer inom basketen i Europa.

Men när Bosnien-Hercegovina kommer på besök 14:e september så kraftsamlar Sverige – och det rejält.

Fullsatt gult hav

För Sverige kommer att spela hemmamatchen på Hovet inför ett knallgult hav.

Förbundet har tagit inspiration från Golden State Warriors, som spelar sina hemmamatcher i slutspelet inför ett stort gult hav.

– Vi har i nuläget sålt 5000 biljetter. Senaste veckornas OS har det varit svårt att nå ut, men vi har goda förhoppningar att fylla arenan. Matchen kommer i ett tacksamt läge mellan OS och World Cup (hockey), säger Johannes Wohlert, marknadsansvarig på svenska basketbollsförbundet.

Det knallgula havet gör svenska basketbollsförbundet tillsammans med Stadium.

– Vi vill inspirera människor att röra på sig. Genom att vara med och skapa denna unika upplevelse är vi säkra på att fler inspireras till att spela basket, säger Daniel Johansson, sponsoransvarig på Stadium i ett pressmeddelande.

Men Sverige kommer få rejält med konkurrens på läktaren.

– I nuläget har vi sålt över 1000 biljetter till bosniska fans, men vi räknar med att sälja 2000 biljetter till dem.

"Många som reagerar"

Inte sedan 2004 har Sverige spelat på Hovet och Johannes Wohlert tror att det här kan bli ett uppsving för svensk basket.

– Det är många som reagerar att vi ska spela på Hovet. Efter det här tror jag många fler kommer vilja spela. Det kommer bli ett jäkla drag, säger Johannes Wohlert.

Även spelarna ser fram emot det knallgula havet.

– Vi ser fram emot denna match oerhört mycket och det är fantastiskt att man kan få en t-shirt om man går på matchen, hoppas att få se och höra er på plats, säger svenske pointguarden Ludde Håkanson i ett pressmeddelande.