Rosberg krossade allt motstånd

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Har pole position och jagar tredje raka segern

Foto: TT
Rosberg.

För Mercedes skulle det vara årets tuffaste bana.

Ändå startar en silverpil först.

– Det var ett av mina tre bästa kvalvarv i karriären, säger Nico Rosberg som har pole position.

VM-tvåan Rosberg imponerade i kvalet till Singapores GP, en tävling som han aldrig har vunnit. Han körde tidernas snabbaste kvalvarv på Marina Bay Circuit.

– Jag är otroligt  nöjd med att få till ett sådant kval inför mitt 200:e F1-lopp. Det är ett av mina tre bästa kvalvarv i karriären, säger Nico Rosberg.

– Vi var lite oroliga inför Q3 eftersom Red Bull var så snabba med sina supermjuka däck i Q2. Jag bestämde mig för att ge allt jag hade.

 I den sista kvalomgången var han sex tiondelar före Red Bulls Daniel Ricciardo. VM-ledaren Lewis Hamilton, som också kör för Mercedes, hade den tredje bästa tiden och startar intill Max Verstappen, Red Bull. Kimi Räikkönen var bäste Ferrariförare på en femteplats.

– Jag har haft problem att få ihop ett helt perfekt varv hela helgen och det var samma sak nu, säger Hamilton.

Olika strategier

Red Bulls båda bilar satte sina tider i Q2 med en hårdare gummiblandning än vad Mercedes bilar gjorde. Det gör att Ricciardo och Verstappen borde kunna vänta något längre på ett depåstopp än Rosberg och Hamilton.

– Jag är inte direkt oroad, men jag kommer definitivt att hålla ett öga på honom, säger Rosberg på presskonferensen efter kvalet.

– Jag tyckte att hans racepace såg snabb ut i fredags och när han nu startar på sina supermjuka däck så är han absolut ett hot mot segern.

Nico Rosberg, som inledde säsongen strålande, hade en tyngre period under sommaren. Efter omstarten har han kommit tillbaka i en strålande form och tagit två raka seger, i morgon kan han ta den tredje och även återta ledningen i VM. Inför loppet skiljer det bara två poäng mellan honom och ledande Hamilton.

Framgång för Ericsson

Marcus Ericsson gjorde ett riktigt bra kval och gick vidare till Q2 med den 16:e bästa tiden. Han slog sin tidigare bästa tid med en och en halv sekund och Ericsson som haft problem med att få däcken att fungera lyckades nu plocka ut allt när han behövde det som mest. Han startar från ruta 16 i morgon.

– Det varit riktigt tufft helg och inte mycket som gått åt rätt håll för oss. Först var det motorproblemen i går och sedan hade jag en dålig känsla i bilen. Det har inte varit lätt, men jag kämpade på och även om bilen svårkörd på kvalet lyckades jag  lyckades sätta hopp ett bra varv när jag behöver det som mest, säger Ericsson, som inte varit med i Q2 sedan Kinas GP i mitten av april, till Viasat Motor.

– Nu ska vi vikta på att hålla de vi kvalade ut bakom oss i racet också och sedan ta de möjligheter som ges. Det är ett krävande lopp både för förare och bilar och det brukar hända rätt mycket grejer. Kan vi göra ett felfritt lopp så kan det vara möjligt att ta poäng.

Trehjuling

Den stora överraskningen under kvalet var att Sebastian Vettel misslyckades totalt eftersom han hade stora  problem med balansen i bilen.

– Det är riktigt bittert, säger Sebastian Vettel till motorsporttotal.

– Alla kunde ju se att jag körde om kring på en trehjuling där ute och då går det inte så himla bra precis.

 Han har vunnit Singapores GP fyra av de fem senaste åren, men någonting i bilen gick sönder under kvalet och han var sist av samtliga förare.

– Det är allt annat än perfekt, och jag hade gärna startat längre fram, säger Sebastian Vettel som inte vunnit sedan i Singapore 2015.

– Men nu är de som det är.

Singapores GP startar kl 14.00 i morgon.

Publicerad: