Masters 2016

Overklige Spieth lyckas när andra faller

Av: 

Johan Linderstam

SPORTBLADET

Linderstam på plats: Omfattas inte av naturlagar

Jordan Spieth med caddie.
Jordan Spieth med caddie.

AUGUSTA. Inte en enda bogey – på en bana som i går skördade offer ­efter offer efter offer.

Vad Jordan Spieth pysslar med på Augusta börjar snart gränsa till det overkliga.

Det var inte direkt några lätta förhållanden i Masters i går. Den ­starka vinden var lika opålitlig som Nordeas ledning och kunde byta riktning på en hundradel, och det var en inramning som fällde mer än en spelare.

Fråga bara Rickie Fowler, världsfyran som gick åtta slag över par trots ­sina tre birdies och som efter första dagens spel nu är 81:a av totalt 89 spelare.

Fråga bara svenske debutanten David Lingmerth, som gick av första nio med spänstiga steg efter en parrunda så långt för att drygt två timmar senare lomma av ­artonde med åtta över i score­kortet och en kroppshållning som påminde om ett inverterat L.

Och fråga bara Jason Day, världsettan som gick fem över på de sista tre hålen och då föll från en andraplats till en placering en bra bit ner.

Eller, för all del, fråga bara den fyrfaldige majorvinnaren Ernie Els, som liksom Fowler gick åtta över par i går.

Nu var det ju i och för sig inte främst vinden som fällde 46-åringen på Augusta, utan snarare en blandning av egna hjärnspöken (läs: yips) och nonchalans, men sättet som sydafrikanen gjorde narr av sig själv på den första greenen var både fullständigt bisarrt och ett stort hån mot alla som kämpar ett helt golfliv utan att nå hit (Els missade alltså fem raka ­puttar som alla var kortare än en meter och stod för den sämsta ­tävlingsinledningen i Masters 82-åriga historia).

Verkar stå över naturlagar

Men ja, nog om det och till poängen, för fråga absolut inte Jordan Spieth.

22-åringen, som vann Masters överlägset förra året, verkar ju inte omfattas av de naturlagar som påverkar oss andra och ­gjorde i går inte en enda bogey (!) på en bana som annars skördade världsspelare på rad.

– Han var trött när jag spelade med honom för några veckor sedan och jag trodde inte han hade ­energi att spela så här bra just nu. Det är något grymt imponerande. Han måste ­legat och klappat hela puttern hela veckan, var Henrik Stensons kortkorta för­klaring till Spieths makalösa spel.

Säkert sant, men en bra putt kan knappast rädda en boll ur ett ­vattenhinder och att amerikanen undvek de bekymmer som nästan alla hamnade i är så imponerande att det är svårt att ta in.

Och för att ta det i krassa siffror: Spieth har sedan förra året nu alltså gjort 34 birdies på sina senaste 90 hål på Augusta.

Overkligt var verkligen ordet.

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Masters 2016

US Masters

Golf

Jordan Spieth