Chockbeskedet: Julia Jefimova får tävla i OS

SPORTBLADET

CAS ändrar dom – kommer till start trots dopningsdom

1 av 2

Tidigare dopningsdömda ryssar skulle inte få tävla i OS.

Men nu har idrottens skiljedomstol (CAS) ändrat domen för flera ryssar. Jennie Johanssons medaljkonkurrent Julia Jefimova har fått klartecken att tävla.

”En atlet kan inte straffas två gånger för samma dopningbrott”, skriver CAS.

Den ryska dopningsskandalen har fått en ny vändning.

I lördags meddelade internationella olympiska kommittén (IOK) att tre ledamöter utsedda till en jury skulle ge det slutgiltiga beskedet med stöd från idrottens skiljedomstol (CAS).

Klartecken för Jefimova

Och nu har CAS valt att ge klartecken till roddarna Anastasia Karabelshikova och Ivan Podshivalov – trots att de båda har ett förflutet som avstängda för just dopning – samt simmerskan Julia Jefimova.

”En atlet kan inte straffas två gånger för samma dopningbrott. Jefimova är direkt berättigad att tävla i de olympiska spelen. CAS begär även IOK att acceptera beslutet”, skriver CAS i ett uttalande.

Jefimova är regerande världsmästare på 100 meter bröstsim och konkurrent till svenska medaljhoppet Jennie Johansson. Så sent som 2014 stängdes Jefimova av i 16 månader, blev av med två världsrekord och fem mästerskapsmedaljer, efter att dopat sig med ett förbjudet kosttillskott.

”Borde få tävla i OS”

I och med skiljedomstolens begäran på IOK är det troliga att ryskan kommer tävla i OS redan under helgen då hon även uppfyller simförbundet, Finas, kriterier.

– CAS dom är den slutgiltiga på alla idrottsfrågor. Julia har uppfyllt alla kriterier och bör tillåtas tävla i OS. Hon har gjort 14 dopningstester och alla togs utanför Ryssland och har analyserats hos de bästa amerikanska laboratorierna, säger hennes agent Andrej Mitkov enligt ryska Tass.

ARTIKELN HANDLAR OM

IOK

CAS

Simning

Sommar-OS