Torstenson: ”Vi ser oerhört starka ut”

Foto: Torstenson.
SPORTBLADET

Nu finns den där på pränt – truppen som ska leda Sverige till efterlängtade handbollsframgångar i OS.

Ett av de mer givna och rutinerade namnen? Linnea Torstenson – som är optimistisk inför avfärden till Rio.

– Vi ser oerhört starka ut, säger hon.

Linnea Torstenson kommer från en kanonsäsong som fick krönas med en Champions League-titel tillsammans med Isabelle Gulldén i rumänska CSM Bukarest.

Något som bara totalt fyra svenskor nu har lyckats med.

Torstenson medger att svenska spelare börjar sätta sig mer i respekt ute i handbollsvärlden och att det kan stärka laget när OS avgörs i Rio.

– Kanske det. Man vet att vi har en buckla i vitrinskåpet. Men jag vet inte, när man väl står där och kör så struntar man i hur många medaljer eller bemärkelser man har, säger hon och fortsätter:

– Man känner att man är inne i ett bra flow och har en bra säsong bakom sig. Det är härligt.

Många utlandsproffs

Torstenson är en av tio spelare i den svenska 14-mannatruppen, exklusive reserver, som är utlandsproffs. Fler än både OS 2008 och 2012, men detta är inget man ska stirra sig blind på, enligt Torstenson som var med i båda turneringarna.

– Vi hade fler utlandsproffs 2012 (missat slutspel) än 2008 (ut i kvartsfinal) också, men det blev ändå ett sämre resultat, säger hon.

Med det sagt är den rutinerade 33-åringen nöjd med det här OS-årets upplaga. Detta trots att viktiga kuggar som Johanna Ahlm och Emma Hawia Svensson åkt på en varsin korsbandsskada och missar handbollsfesten.

Dessutom är elva av de uttagna debutanter i OS-sammanhang.

Men...

– Vi ser oerhört starka ut, tycker jag, säger Torsenson och fortsätter:

– Skador ingår i sporten. Det är klart att det är något man inte vill ska hända någon, men det ingår. Vi drar inga växlar över att en spelare försvinner bort, även om det är oerhört ledsamt i stunden.

”Nu är det lättare”

I övrigt – taggad inför att OS äntligen kommer i gång om en månad?

– Det känns i kroppen att det börjar närma sig. Tidigare när man tar i, biter ihop och tränar så har man haft OS i tankarna. Men nu är det lite lättare nu när det börjar närma sig.

Sverige spelar i grupp B i OS tillsammans med Nederländerna, Ryssland, Frankrike, Argentina och Sydkorea.

Herrarnas OS-trupp tas ut på onsdagen.

ARTIKELN HANDLAR OM