För fegt, Sverige

SPORTBLADET

Han coachade fräckt i premiären.

Men mot Slovenien blev Henrik Signell feg.

Precis som för många spelare.

Nu ska Spanien besegra Slovenien med fem mål.

Foto: Sportbladets Johan Flinck.

Efter premiärsegern mot Spanien hyllade jag Henrik Signell för hans fräcka coachning och modiga beslut från petningen av Linnea Torstenson ur truppen via nyckelrollen Anna Lagerquist fick till spelarbytena i premiären.

Men efter den lika överraskande som tunga förlusten mot Slovenien ska förbundskaptenen ha kritik.

För plötsligt blev Signell feg.

Det dröjde till en kvart återstod av matchen innan han släppte in Johanna Westberg och Hanna Blomstrand på planen trots att det var just på vänster- och högernio som det brast under långa stunder i matchen.

Blomstrand inledde visserligen med en stürmerfoul men Westberg smällde dit två raka mål, varav det första var Sveriges blott andra spelmål i andra halvlek efter att Isabelle Gulldén tryckt dit fyra straffar.

Fler fegade ur...

Men när matchen sedan skulle avgöras i slutminuterna tog han ut Westberg (och Blomstrand) igen.

Roberts kvitterade visserligen till 23-23 enligt den taktik Signell lade upp för slutminuterna men med facit i hand var det ändå fel att ta ut en het spelare som just hade skjutit ikapp Sverige i matchen.

När jag frågade Signell efter matchen om varför han dröjde så länge med att byta in Westberg och Blomstrand och tog ut dem igen så snabbt så tillstod han att det nog var fel med facit i hand.

Men det var inte bara Signell som fegade ur denna kväll.

I måndags kväll stod jag och pratade med Signell efter träningen om hur laget inte verkade så beroende av en Isabelle Gulldén i absolut världsklass längre.

Gulldén bar ju fram laget till bronset i senaste EM och är fortfarande Sveriges klart bästa handbollsspelare. Men efter matchen mot Spanien kändes det som att man kunde vinna mot de större nationerna utan att Gulldén var på topp.

Signell höll med och menade att de andra spelarna inte hela tiden letade efter ”Bella” när det gick lite emot.

Men mot Slovenien var Sverige tillbaka i gamla synder.

Alm tvekade för mycket

Man lämnade återigen över alldeles för mycket ansvar, framför allt från ytterniorna, till Gulldén, som i och för sig inte var sen att ta det.

Allting kretsade kring ”Bella” igen. Hon gjorde mycket som var bra men Sveriges spel blev för förutsägbart och hon tog för många stressade avslut.

Ytterniorna, i första hand Jenny Alm och Ida Odén, var på tok för ofarliga.

Alm tvekade för mycket och då går det för långsamt och blir för förutsägbart där också. Odén glimtade till (hon fixade flera straffar), men ändå för sällan och då tappade man hela högersidan.

Tillsammans gjorde Alm och Odén ett mål på fem skott från nio meter. Och inspelen till linjen var ännu förre, om ens några alls.

Det håller inte sett till hur mycket speltid de fick. Hoten måste komma från fler positioner än bara i mitten.

Lagerqvist fixade visserligen någon straff och en utvisning men linjespelarna hade inte ett enda avslut i den officiella statistiken.

Kontringsspelet var också för svagt, både i första fas och andra fas, med tanke på att man trots allt höll nere Slovenien på 25 mål. Sverige hade bara fem kontringar totalt varav Loui Sand satte sina tre. Det kändes som Nathalie Hagman knappt var med i matchen.

■ ■ ■

Vid sidan av det taktiska kan vi peka på två ödesdigra missar i slutet av matchen:

Gulldéns smått vansinniga avslut rakt framifrån som gick högt över rakt efter tio sekunder i anfall när det stod 22-23.

Jamina Roberts missade kontring som hade gett 24-24 med 1,5 minut kvar.

■ ■ ■

Så det finns mycket som kan bli bättre till Serbienmatchen – vilket väl är tur det för annars hade det var riktigt illa.

■ ■ ■

Den här förlusten kan bli väldigt kostsam. Sverige är visserligen klara för mellanrundan men på torsdag kväll kan EM i praktiken vara över för värdnationen.

Eller så betyder den här förlusten inte ett dugg.

Så raffinerat är nu en gång för alla spelformatet i EM.

Spanien ska besegra Slovenien i torsdagens första match.

Fixar Spanien det, vilket de gör om de bara tar sig samman för så mycket bättre handbollslag är man än Slovenien, är Sverige vidare med fyra poäng om man själva besegrar Serbien.

Allra bäst är det om Spanien vinner med fem mål eller mer mot Slovenien. Då är Sverige vidare med två poäng innan man ens beträtt planen på torsdag.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se